Ljepota

Ne radite ih! – 11 loših navika koje čine vašu kosu tanjom i slabijom

Napisao admin

Tretirajte kosu kao i ostatak vašeg tijela – s pažnjom


Kosa (Foto: Arhiva)

Mnogi aspekti vašeg života, pogotovo od toga što jedete, utječu na to kakva će biti vaša kosa. Ima stvari i navika kojima možete poboljšati stanje vaše kose, a za njih je potrebno samo malo truda i brige. Potrudite se da usvojite ove savjete, a da stvari koje štete kosi izbjegavate što više možete.

Vrući tuš

Topla, a posebno vruća voda dehidrira kosu (kao i kožu), a to dovodi do toga da kosa postaje krhka te sklonija ispadanju. Vrućina će oštetiti korijen kose, zato je najbolje da se odlučite za vodu srednje temperature kada perete kosu.

Korištenje fena za kosu, pegle za kosu…

Vruće temperature ovih uređaja oštećuju proteine koji čine kosu te dovode do poremećaja vlage u kosi, a ona postaje sve više sklona lomljenju. Ograničite korištenje ovih preparata na dva ili tri puta tjedno, a uvijek koristite sprej za zaštitu od topline.

Rigorozne dijete

Izgladnjivanje vas i vašeg tijela dovodi do toga da se mozak usmjeri na nešto drugo. A tu će nastradati i kosa koja polako može početi ispadati. Preporučuje se da jedete puno zdravog, a posebno piletinu, ribu, leću i grah.

Loše postupanje s mokrom kosom

Kosa nikada nije krhkija i toliko sklona lomljenju kao što je kada je mokra. Naglo četkanje mokre kose ili agresivno sušenje ručnikom dovode do uništavanja vlasi. Kosu je potrebno laganim pokretima očešljati, a isto tako nježno protrljati ručnikom.

Nošenje uskih frizura i repova

Ako volite nositi pletenice ili repove, pripazite. Ovi stilovi frizura stvorit će pretjeranu napetost na folikulu kose, oštetiti je te ostaviti trajne ožiljke. Pokušajte svoju kosu nositi raspuštenu koliko god je to moguće, a pogotovo dok spavate.

Dugoročno korištenje styling proizvoda

Obično će takvi proizvodi kosu samo oštetiti i učiniti je suhom i krhkom. Nemojte pretjerivati s njima. Najbolje je uopće preskočiti sve proizvode koji kosu čine ljepljivom. Umjesto toga isprobajte kreme za styling koje drže vlagu kose netaknutom. Međutim, svaka žena najbolje za sebe zna procijeniti koji proizvodi odgovaraju njezinom tipu kose.

Uzimanje kontracepcijskih tableta

Iako ne mora biti, moguće je da kontracepcijske tablete oslabe kosu zbog svojih sastojaka.

Grebanje glave (svrbež)

Svrbež vlasišta može dovesti do gubitka kose zbog toga što je kosa jako sklona lomljenju ako se s njom ne postupa kako treba. Pripazite kakve šampone koristite, ali i na koji način perete kosu – da ne bude preagresivno.

Sunčanje

Iako vam se ne čini, kosa je uvijek izložena UV zrakama. Dugotrajna izloženost suncu može dovesti do slabljenja i gubitka kose.

Nedovoljno često pranje kose

Iako šampon za suho pranje kose zvuči zabavno, nemojte da prođe nekoliko dana da ne operete kosu. Moguće je da prljavština, ulja i ostaci drugih proizvoda začepe pore na koži glave. Posebno je to bitno i radi znojenja.

Uzimanje određenih lijekova

Određeni lijekovi (antidepresivi, sredstva protiv anksioznosti…) ili hormoni mogu izazvati gubitak kose. To može poremetiti ili ometati normalan ciklus rasta kose, a rješenje je jedino u alternativnim metodama liječenja.

zena.hr

Komentari

komentara