Ljepota

Imate problem sa bubuljicama? – Uz ove metode ih se riješite NEVJEROVATNO BRZO!

Napisao admin

Godine nisu važne, jer bubuljice nastaju iz istog korena – naših pora, koje sadrže lojne žlezde. Pore se začepe, pa prljavština, bakterije i ćelije grade i formiraju izbočinu koju nazivamo bubuljicom. Često se pojavljuju zbog disbalansa hormona, ishrane i stresa, ali mogu da upozoravaju i na nešto ozbiljnije.


Bubuljice (Foto: Ilustracija)

Ukoliko vas, nakon što budete primenili, neko od ovih mogućih rešenja bubuljice ne napuste, obratite se lekaru:

MANJE RAFINISANIH UGLJENIH HIDRATA
– Konzumiranje čokolade ili gomile druge nezdrave hrane nije samo po sebi dovoljno da uzrokuje akne, ali neredovna ishrana i previše rafinisanih ugljenih hidrata mogu izazvati ovaj problem – kaže Albert Lefkovits, direktor dermatološke klinike u Njujorku.

Naučnici iz Australije su, kroz studiju 2007. godine, otkrili da ljudi koji se pridržavaju nisko-glikemske ishrane, ishrane koja ne podrazumeva mnogo rafinisanih ugljenih hidrata, imali 22% manje šanse da dobiju bubuljice, u odnosu na grupu u čijoj su ishrani preovladavali ugljeni hidrati. Naučnici smatraju da povišen nivo insulina iz ugljenih hidrata može biti okidač za oslobađanje hormona koji utiču na zapaljenje folikula i povećavaju proizvodnju masnoće na koži.

TERAPIJA PLAVOM SVETLOŠĆU
Ovi moćni zraci prodiru u folikule i uklanjaju bakterije koje dovode do bubuljica. Kod težih slučajeva, terapiji plavom svetlošću dodaju se i druge terapije. Imajte na umu da ovi tretmani mogu da prouzrokuju privremeno crvenilo.

ISTI LEK – DRUGAČIJA UPOTREBA
Lek Aldakton (Spironolakton) dugo se koristi u lečenju krvnog pritiska, a sada ima i drugu namenu: koristi se kao terapija protiv hormonalnih akni. Lek blokira receptore hormona androgena, istovremeno sprečavajući nagli skok testosterona, koji takođe vodi do pojave bubuljica.

ULJE ČAJNOG DRVETA
Osim što se već dugo koristi za lečenje akni i bubuljica, ulje čajnog drveta je manje iritabilno za kožu od svog hemijskog blizanca, benzil peroksida. Ulje, koje potiče iz lišća drveća poreklom iz Australije, ima antiseptičko dejstvo koje pomaže redukovanju bakterija koje izazivaju akne na koži i suzbija zapaljenja na ćelijama kože.

Pozitivno deluje protiv širokog spektra mikroorganizama, uključujući 27 od 32 vrste bakterija koje izazivaju bubuljice, a moć ove biljke utvrdile su mnogobrojne studije. Može se pronaći u raznim sapunima, kremama za kupanje i medicinskim proizvodima, minimalna koncentracija treba da bude 5% ulja, a možete tražiti i do koncentracije od 15 %, ukoliko je slučaj težak.

REDUKOVANJE SOLI
Neki lekari sumnjaju da natrijum ostavlja posledice na kožu, jer jod koji se često nalazi u soli i nekoj morskoj hrani može da pogorša stanje sa aknama. Držite se hrane koja ne sadrži previše natrijuma i pokušajte da unosite manje od 1.500 mg dnevno.

STRES
Stres ne može da izazove bubuljice, ali može da pogorša postojeći problem. Naučnici još nisu utvrdili zašto nervozan stomak izaziva crvenilo na koži, ali sumnjaju da su za to krivi hormoni stresa, poput kortizola, koji povećavaju nivo zapaljenja u telu i stimulišu lojne žlezde. U bilo kom slučaju, izbacivanje stresa kroz vežbanje, meditaciju ili bilo šta što smiruje vaše živce, može smiriti i vašu kožu.

ANTIBAKTERIJSKI PROIZVODI I RETINOIDI
Dermatolozi preporučuju čišćenje lica benzil peroksidom, za sve tipove bubuljica, čak i u kombinaciji sa lekovima. Kod težih slučajeva, u obzir dolaze i retinoidi, koji su zapravo “standardna nega u većini terapija lečenja bubuljica” – kaže Džošua Zajhner, dermatolog u bolnici u Njujorku. Novi lekovi, poput leka “Epiduo” ili “Ziana” u sebi sadrže i antibakterijske supstance i retionoide, pa su oni možda efektniji negosvaki proizvod pojedinačno. Retinoidi su posebno dobri za odrasle koji pate od bubuljica, jer stimulišu stvaranje kolagena, koji sprečava pojavu ovih kožnih napasti.

SALICILNA KISELINA
Jedna od najpopularnijih terapija lečenja bubuljica jeste terapija salicilnom kiselinom, upakovanom u razne gelove, maramice, kreme i sprejeve. Kiselina redukuje otoke, crvenilo i otčepljuje pore. da vam koža ne bi postala suva, tražite formule prilagođene odraslima, ne tinejdžerima. Za početak, najbolje bi bilo da pronađete proizvod koji sadrži 2% salicilne kiseline.

24sata.rs

Komentari

komentara