Ljepota

Prestanite da maltretirate kosu – Trikovi od kojih kosa raste nevjerovatnom brzinom!

Napisao admin

Nekima se možda desilo da se pokaju odmah poslije šišanja pa bi se što prije vratili staroj dužini kose, dok drugima izgleda kao vječnost period izrastanja. Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da pospješita rast kose, a da ona bude i ostane njegovana i zdrava.


Kosa (Foto: Arhiva)

1. Prestanite da maltretirate kosu
Ako je kosa previše fokusirana na regenerisanje, onda ne može da se posveti svom rastu. Pokušajte da je manje fenirate, peglate i kovrdžate kako bi se smanjila iskrzanost krajeva, suhoća i oštećenost. Izbjegavajte sve što kosu previše zateže. Dovoljno je da napravite blagu pletenicu ako želite da je sklonite sa lica.
 
2. Izbegavajte proizvode koji sadrže silikon na bazi nafte i njenih prerađevina
Silikon stvara iluziju glatke i zdrave kose, ali on zapravo stvara opnu i izvlači vlagu iz nje. Kosa može da se navuče na silikon, u zavisnosti od sastojaka silikona i da onda prestane da sama stvara prirodne omekšivače.
 
3. Ne perite često kosu – dovoljno je jednom ili dvaput nedeljno
Što je više perete, više ulja će proizvoditi vaša koža glave da kompenzuje nedostatak jer je prečesto skidan sa kože. To je začarani krug. Počnite tako što ćete sačekati malo duže, makar i jedan dan. Umjesto toga operite je samo vodom.
 
4. Šišajte se redovno
Iako to očigledno čini kosu kraćom, skratite kosu makar jedan centimetar svaka dva do tri mjeseca, jer će to ukloniti mrtve krajeve i poboljšaće opšte zdravlje i vitalnost vaše kose. Svi stručnjaci saglasni su da je šišanje važno za podsticanje rasta kose.
 
5. Jedite pravu hranu i pijte mnogo vode
Pošto je sadržaj kose od 80 odsto proteina, unosite hranu bogatu proteinima, kao i mnogo voća i povrća. Kosa koja je hidrirana manje će se lomiti. Dajte prioritet vitaminima kao što su biotin, vitamin B i C, kao i folna kiselina.
 
6. Razmazite se masažama tjemena
Ova drevna Hinduistička Ajuverde masaža povećava cirkulaciju tjemena što stimuliše rast kose, jačinu korena i hrani dlaku. Sve to pomaže da kosa brže raste i da nova kosa koja izrasta bude jača. Izmasirajte samo nekoliko minuta prije spavanja ili neka vas izmasira partner.
 
7. Dodajte vašoj kosi malo eteričnog ulja
Ruzmarin, lavanda i druga eterična ulja stimulišu folikulu dlake, podsticati rast i oplemeniti kožu glave. Stavite nekoliko kapi eteričnog ulja na prste dok masirate kožu glave.
 
8. Jednom nedeljno je duboko tretirajte protiv suhoće i oštećenja

Kućne maske za njegu kose

Napravite neku od sljedećih smjesa za popravljanje kvaliteta kose.
1) Kombinacija kokosa i ricinusovog ulja
2) Maslinovo ili ulje koštica grožđa lagano zagrijano u mikrovalnoj
3) Svježa aloe vera i razmućeno jaje
4) Malo kokosa i malo meda rastopljenog zajedno
5) Avokado pire sa dvije kašike meda
Izaberite jednu od ovih kombinacija, a smjesu držite na glavi pola sata.

haber.ba

Komentari

komentara