Ljepota

Kobne navike – Prestanite ovo raditi ako želite lijepo lice!

Napisao admin

Muku mučite s problematičnom kožom, nikad na zelenu granu? Možda ste rob neke od kobnih navika za zdravlje kože lica – odrecite ih se!


Lijepo lice (Foto: Cure.ba)

1. Pušenje

Sve već znate, ali stalno odgađate s prestankom pušenja? Bliži se Nova godina, vrijeme je za odluke. Zašto biste trebali prestati pušiti? Ponavljamo ono što već znate: ne samo da uništavate zdravlje, već vam se lice brže bora, a tonus lica opada. Svaka dekada pušenja dodaje vam ekstra 2,5 godine, pokazalo je istraživanje objavljeno u specijaliziranom listu Plastic and Reconstructive Surgery.

2. Alkohol

Sasvim logičan slijed – nakon pušenja, vaš neprijatelj je alkohol. To ne znači da ne smijete uživati u životu i ponekad se zabaviti uz koju čašicu. Ali više od jednog alkoholnog pića dnevno, učinit će da vaša koža pati. Alkohol povećava razinu upalnih agensa u krvi, što može ubrzati boranje kože.

3. Premalo sna

‘Manjak sna izaziva stres, što može pogoršati sva stanja kože, uključujući akne, ekceme i psorijazu. Za vrijeme sna, tijelo popravlja štetu od posljedica dnevne izloženosti hladnoći, suhom zraku u prostorijama, smogu… pa ako kratite san, otežavate obnovu stanica.

4. Preskakanje čišćenja lica navečer

Očistite lice od šminke navečer pa makar padali s nogu! Mariniranje kože u make-upu začepit će vam pore, a ako ste skloni aknama, pogoršat ćete stanje. Budući da nam se tjelesna temperatura malo povisi dok spavamo, to pojačava apsorpciju svega što se nalazi na površini kože. Zato doista želite blagotvorne sastojke na njoj!

5. Istiskivanje prištića

Prištići su veliko iskušenje, no odolite njihovu istiskivanju. Tako ćete samo otvoriti put dublje bakterijama što lako uzrokuje infekciju. Stavljanje jakih kemikalija na prištiće također neće pomoći, samo ćete raniti okolnu kožu. Koristite nešto neagresivno na bazi retinoida.

6. Pretjerano sunčanje

Svaka promjena pigmenta koju uzrokuju UVA i UVB zrake može uzrokovati prerano starenje i povećava vjerojatnost od raka kože. Solarij može biti još gore rješenje, jer emitira koncentriranu UVA svjetlost koja prodire dublje od kombinacije sunčevih UVA i UVB zraka.

7. Loša hrana (junk)

Računa se sve što unosite u organizam. Istraživanje je pokazalo da su ispitanici koji su imali problematičnu kožu sklonu aknama popravili stanje kože lica u roku od šest tjedana nakon što su prestali jesti brzu, masnu i slatku hranu. Umjesto toga, posežite za grickalicama kao što su maslac od kikirikija, orašasti plodovi i avokado – to su zdrave masti koje pružaju hranjive tvari za kosu, kožu, nokte, i dobre su za metabolizam.

8. Ignoriranje vrata i dekoltea

Njega kože ne zaustavlja se na vilici. Vrat i dekolte također su gotovo uvijek izloženi, a ipak im rijetko pružamo istu razinu hidratacije i zaštite od sunca kao što pružamo licu. A ti su dijelovi kože osjetljivi i jednako ranjivi kao i lice. Zato, sljedeći put kada nanosite serum, kremu za lice, kremu za sunčanje ili piling, proširiti sve to lijepo i na vrat i dekolte.

9. Ignoriranje madeža

Madeže bi kod dermatologa trebalo provjeriti jednom godišnje, a sami biste kod kuće to trebali činiti i puno češće. I upamtite, specijalisti kažu – sve u što se zagledate dvaput pokažite dermatologu.

tportal

Komentari

komentara