Ljepota

Kosa traži neprestanu njegu – Njegujte svoju kosu

Napisao admin

Samo ukoliko je pravilno njegovana, sjajna, bez uvelih krajeva i peruti koja sipa na sve strane, kosa je naš zaštitni znak!


kosa (Foto: Cure.ba)

U suprotnom je dio tijela koji najmanje volimo i koji izlažemo raznim surovim tretmanima farbanja, peglanja, uvijanja, kako bi ličila na ono što bi smo željele! Na sjajnu, zdravu i lepršavu kosu, koja se lako oblikuje i zadržava oblik. Za razliku od skupih tretmena po salonima, pravilna njega ne košta previše. Ono što većina zaboravi da zdravlje kose kreće od kože tjemena i zahtijeva često pranje koliko i drugi dijelovi tijela, inače nas izlaže brojnim neprijatnostima.

Normalnu kosu u normalnim uslovima ( boravak u nepušačkim zonama, u nezagađenim sredinama) bi bilo dovoljno prati jednom nedjeljno. Naravno, ovo je u današnje vrijeme jako rijedak slučaj. Ili imamo masnu, ili izrazito suhu ili kosu koja se krza.

Da bi vlasi stajale baš onako kako želimo, kosu valja pravilno njegovati. Masnu kosu izaziva pretjerano lučenje lojnih žlijezda. Dan, dva poslije pranja, odvaja se u pramenove i nezdravo sija. Samo pranje, ma koliko učestalo bilo, je nedovoljno. Potrebno je korisiti pakovanja koja će obuzdati lučenje. U ozbiljnijim slučajevima, valja konsultovati dermatologa. Suva kosa nema sjaj, lomi se i ne zadržava željenu  frizuru, poslije samo nekoliko sati visi beživotno i izgleda raščupanije nego što ste namjeravali. I nju bi valjalo hraniti što kvalitetnijim pakovanjima, kako bi je upristojili.

U borbi protiv nezdrave i neposlušne kose, valja se naoružati strpljenjem! Ne postoji čudotvorni eliksir, ni pakovanje koji u trenu daje trajne rezultate! Njega kose je nasa obaveza čitavog života, jer ako se samo malo opustimo, ponovo smo na početku!

Ako nije bila izložena hloru i ako je niste pretjerano mučili fenom ili hemijskim tretmanima, suva ili izlomljena kosa je znak loše ili neredovne ishrane, posebno slabog unosa bjelančevina!

Potrudite se da povećate unos cinka u organizam – kvasac, sjemenke, jagnjetina, sardele. Uveče valja umasirati neko od esencijalnih eteričnih ulja za kosu i ujutro ga samo isprati. Ulja će stvoriti zaštitni sloj oko vlasi, zagladiti ih i učiniti kosu glatkom i sjajnijom. Ruzmarinovo ulje, na primjer, pospješuje rast kose!

I ne zaboravite na najvećeg neprijatelja posebno farbane kose! Sunce! Uvijek birajte preparate sa velikom UV zaštitom, a kada ste duže izloženi suncu, vežite maramu i tako su u trendu ove sezone!

cure.ba

Komentari

komentara