Ljepota

Nar, šljive, brusnice, bundeve… – Jesenski saveznici lijepe kože!

Napisao admin

Šljive i prokulice povećavaju elastičnost kože, bundeva sprječava pojavu akni, brusnice djeluju poput pilinga, a maske od mrkve čiste mitesere i začepljene pore..


Brusnica (Foto: Cure.ba)

Šipak ili nar

Šipak ili nar bogat je antioksidansima, moćnim molekulama zaduženim za uništavanje slobodnih radikala koji uzrokuju starenje kože. On je pravi izvor vitamina C koji regulira izlučivanje sebuma, poboljšava cirkulaciju i elastičnost, a samim time i tonus kože. Djeluje protuupalno i smanjuje oštećenja nastala od sunca, akne i iritaciju. Šipak se jede svjež, a koristi se i u kozmetičkim preparatima.

Jabuke

Jabuke obiluju bioaktivnim spojevima koje djeluju protuupalno i pektinom koji čiste akne. One ujednačuju ten i koži daju blistav izgled, a zbog pektina su odličan izbor za masniju kožu. Mogu se koristiti kao maske, a jabuka na dan prevencija je raku kože, potvrdile su brojne zvijezde.

Bundeva

Bundeva je bogata vitaminima A i C koji pomažu u obnovi kože i usporavaju starenje, a utječu i na rad žlijezda lojnica odgovornih za pojavu akni. Ona hidratizira kožu, a narančasta boja dolazi od karotenoida, pigmenta koji usporava pojavu prvih bora. Maske od bundeve odlične su za svaki tip kože, smanjuju depigmentaciju, poboljšavaju teksturu i popravljaju oštećenja od sunca.

Brusnice

Brusnice su bogate kemijskim spojevima koji djeluju poput pilinga na kožu, uklanjaju mrtve stanice i čiste začepljene pore. One su bogate antioksidansima i djeluju protuupalno, a maske na bazi brusnica najbolje su za kožu bez sjaja.

Prokulice

Prokulice su bogate vitaminom C koji potiče proizvodnju kolagena zaduženog za elastičnost kože. One štite kožu od opasnog UV zračenja i vraćaju joj mladenački izgled, a najbolje ih je kuhati na pari i jesti kuhane zato što takve zadržavaju najviše vitamina i minerala.

Kruške

Kruške obiluju vlaknima koje usporavaju otpuštanje šećera u organizam, a šećer uzrokuje bore i opuštanje kože. One su također bogate vitaminom C koji ima anti-aging svojstva i učvrćuje kožu, a koriste se u maskama i pilinzima.

Mrkva

Baš kao i bundeva, i mrkva je bogate betakarotenom, pigmentom koji kožu štiti od UV zračenja i bora. Maska od ovog povrća čisti mitesere i pore, a vitamini A i C vlaže kožu. Osim toga, poboljšava ten i vraća koži sjaj.

Šljive

Šljive, baš poput prokulica i krušaka, obiluju vitaminom C koji koži vraća mladolik izgled i povećava njezinu elastičnost. One ublažavaju oštećenja nastala od sunca, a u maskama ih je najbolje miješati s jogurtom i medom koji će pojačati njezino djelovanje.

Cikla

Cikla je bogata vlaknima koja pružaju dulji osjećaj sitosti i uklanjaju štetne tvari iz tijela. Time se sprječava pojava prištića, a osim toga cikla koži vraća sjaj i izbijeljuje je. 

Batat

Batat sadrži prirodni biljni steroid, diosgenin koji ima protuupalna i anti-aging svojstva. On potiče proizvodnju kolagena, povećava elastičnost kože i obiluje vitaminima A i E koji ublažavaju bore i smanjuju ožiljke od akni.

24sata.hr

Komentari

komentara