Ljepota

Bez velikih troškova – Kako napraviti šećernu pastu za egipatsku depilaciju?

Napisao admin

Novih sistema za uklanjanje neželjenih dlačica nikad dosta, pa eto nam još jedan ne tako novi, a opet, ne tako i poznat. Radi se o tehnici uklanjanja dlačica rastopljenim šećerom koju su nam zapravo otkrili stari Egipćani, pa od toga i dolazi naziv – egipatska depilacija.


Depilacija (Foto: cure.ba)

Ako ste sklone alergijama, iritacijama, podljevima i bolu prilikom čupanja dlačica sa vrućim voskom, onda je ova tehnika namijenjena baš vama. Iako je najlakši i najjednostavniji način otići kod kozmetičarke na uklanjanje dlačica, ja sam jedna od onih koja uvijek zakomplicira jednostavnu stranu života i onda se bacim na eksperimentiranje, što vrlo često završi  bijesom i bacanjem u smeće upravo iskemijanog proizvoda

Nije da nisam imala novca ili vremena da odem kod kozmetičarke na sređivanje, nego sam jednostavno poželjela to uraditi u… toplini svog doma

Prvi pokušaj završio je kupnjom Veet vrućeg voska koji se pokazao sasvim ok proizvod za kućnu upotrebu i uklanjanje izraslih dlačica nakon tretmana kod kozmetičarke. Za to vrijeme kada se vosak grijao u mikrovalnoj, ja sam se posvetila rezuckanju trakica, namještanju ručnika, pripremi bojnog polja

Nakon samo 5 min našla sam se sva uljepita, sa trakama po pločicama, sa crvenilom na nogama i drvenim štapićem koji mi se zalijepo na nožne prste. U tom svemu sam pokušala dotrčati do kupaone što prije  da saperem vrući vosak i tako sav vosak razvukla po parketu, pločicama…

Priča je završila da sam se našla sa polu izdepiliranom nogom, sa voskom u smeću, jadna i bijesna urlikala kako sam mogla misliti da će tako završiti. I ne , nisam kriva ja, krivi su proizvođači…. jer… vosak je bio preljepljiv, a ja previše šeprtljava…

Tako sam se istu večer zatekla na youtubeu gledajući kako spretne cure depiliraju noge  u samo 5 min i dalje se tješila da nije moja krivica što nije ispalo kako je trebalo.

Naisla sam tako na šećernu pastu.  SWWWEEET rekoh… Pa što bi to moglo biti… u roku od 5  min našla sam se pred štednjakom kako cijedim limun, dodajem šećer, miješam, a kućom se širi smrad zagorite karamele dok mi se muž iz dnevnog prijeti da će mi pobacat sve kroz prozor i  platiti koliko treba kod kozmetičarke, samo da prestanem kemijati. Pa on uopće nema pojma, nije nimalo ponosan što u ovo vrijeme krize ja pokušavam štedjeti

Smjesu sam prelijala u posudicu i čekala… čekala… dok se ta ista smjesa nije pretvorila u ogroman bombon sa uronitom žlicom u sredini.

Bacila sam i to i počela spremati kuhinju bez previše komentiranja. Pa što ima veze ako nije uspjelo prvi puta?

Idemo dalje 😀 Nakon čišćenja sam se opet našla na internetu kako tražim recepte i na koji način izbjeći greške. I opet sam se našla pred štednjakom, kako kopam po kanti za smeće u potrazi za zdjelicom i smjesom koju sam bacila… guram je u mikrovalnu da se rastopi, stavljam na paru, dodajem vodu, miješam, smrdi, jadna sam….prerijetko… Bacam opet i ostavljam sve za neki drugi puta.

Nikad nisam vjerovala u priče u časopisima o propalom depiliranju, čupanju obrva, bojanju kose.. koji uvijek završe drastično, ali sam se nakon ovog eksperimentiranja uvjerila da smo mi žene sposobne svašta izvesti.

Probudila sam se danas i prva pomisao je bila – ajmo kuhati.

Još jedan recept, nova kila šećera, novi limun, druga pregača u slučaju da ona od jučer nosi nesreću

    10 jušnih žlica šećera
    1 jušna žlica vode
    sok od pola limuna (ocijeđen)
    1 jušna žlica najobičnijeg kupovnog meda

Vrlo kratko i jednostavno.

Sastojke pomiješajte i stavite na laganu vatru. Normalno je da je smjesa na početku gusta i suha i izgleda kao još jedan propali pokušaj, ali se nakon nekoliko minuta šećer rastopi i pretvori u gustu  tekuću smjesu.

Kuhajte otprilike 5 min na laganoj vatri  dok ne dobijete zlatno-žutu boju i onda odmaknite sa vatre. Nemojte se zabrinjavati ako se šećer nije u potpnosti otopio i vidite i dalje zrnca šećera

Smjesa je spremna kada je, nakon što ste ohladili malu količinu i stavili između prstiju, razvlači kao žvaka, lijepi se ali je i dalje čvrsta.

Možda vam se ovo opisvanje čini komplicirano, ali u praksi je stvar vrlo jednostavna kada vam je pri ruci dobar recept

Kao što sam napisala, u prvom sam pokušaju smjesu ulijevala direkt u staklenu zdjelicu i na kraju bacila sve sa zdjelicom jer je vađenje bilo pravo mučenje. Sa drugim sam pokušajem odlučila zdjelicu obložiti papirom za pečenje i tek tada uliti smjesu, što se pokazalo vrlo praktičnom i pametnom idejom

Nakon što se smjesa ohladila na sobnoj temperaturi, spremna je za korištenje. Normalno je da je smjesa tvrda na dodir i da je teška za kidanje pa će vam u tome pomoći jušna žličica kojom ćete izvaditi željenu količinu i raditi kuglice željene veličine.

O tome kako primjeniti tehniku korištenja spremljene šećerne paste, prilažem vam video.

Prije nego što se bacite na kuhanje, zapamtite da je potrebno puno stpljenja, opreza sa vrućom smjesom i nekoliko dana praksiranja da bi dobile željene rezultate. Naravno da vaši rezultati u kućnoj izvedbi nikad neće biti ko oni kod tete kozmetičarke, ali zašto ne probati kada je tako jednostavno i slatko?

Tako ja cijeli dan hodam sa svojom kuglicom koju sam ponijela od kuće i radim demostraciju svima na poslu. Na kraju radnog dana sam se zatekla sa lijevom rukom bez dlaka… hm…

neseser.hr

Komentari

komentara