Ljepota

Pozitivno djelovanje poznatog slatkiša – I koža voli čokoladu! (FOTO)

Napisao admin

Iako sadrži oko 50% masti, prosječna potrošnja čokolade u zapadnoj Europi iznosi oko osam kilograma po stanovniku.


Čokoladna maska (Foto: cure.ba)

Teško joj je odoljeti jer, osim što je ukusna, čini nas sretnima, što barem donekle opravdava naš slatki grijeh. Šećer i masac od kakaa glavni su sastojci zbog kojih čokolada izaziva dobro raspoloženje, a koje nastaje kao posljedica porasta koncentracije serotonina u mozgu. Ali, pozitivno djelovanje čokolade ne završava time. Zahvaljujući bogatstvu sastojaka skromne kakao mahune, grickanje čokolade korisno je i za zdravlje i za ljepotu. Flavonoidi iz čokolade štite stijenke arterija od oštećenja, a polifenoli hvataju slobodne radikale, koji su glavni krivci za promjene na koži izazvane starenjem. Bjelančevine iz kakao maslaca opskrbljuju kožu neophodnom vlagom, što je osnažuje, daje joj mekoću i napetost.

Njega tijela sastojcima iz čokolade dovodi kožu u euforično stanje. Baš kao i mozak, tako i koža otpušta u krvotok endorfine, a te molekule sreće čudesno su oružje protiv bora jer potiču obnovu stanica u dubljim slojevima kože. Pored toga stimuliraju proizvodnju kolagena i elastina, koji daju koži potrebnu čvrstinu. Budući da upravo kakao dovodi proizvodnju endorfina do vrhunca, čokoladu možemo mirne duše nazvati i izvorom ljepote – barem kad je riječ o njezi lica i tijela. Uostalom, ugodna djelotvornost čokolade oduševljavala je još i davne Asteke, koji su spravljali božanski aromatični napitak od ribane kakao mahune, vode, papra i vanilije.

Istine i zablude

-Činjenica je da je čokolada kalorična namirnica s visokim udjelom masti i šećera pa je stoga nepopularna u prehrani.

-Njezin kemijski sastav otkriva da sadrži antioksidanse i polifenole koji umanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

-Posebice je zdrava tamna čokolada jer sadrži veću količinu kakaa, a samim tim i više bioaktivnih nutrijenata. Teobromin, teofilin i kofein, bioaktivne komponente kakaa, imaju snažno supresivno djelovanje na apetit.

– Djeluju na centralni živčani sustav tako da smanjuju apetit i stvaraju osjećaj sitosti. Čokolada u mozgu izaziva i izlučivanje endorfina, koji dalje potiče osećaj zadovoljstva.

Pojačano izlučivanje endorfina smanjuje osjetljivost na bol. U čokoladi se krije više od 400 kemijskih spojeva među kojima su i psihoaktivne supstance – kofein, teofilin, serotonin, triptofan i anandamid. Zato neki stručnjaci čokoladu nazivaju i psihoaktivnim koktelom.

cure.ba

Komentari

komentara