Ljepota

Šta to pogrešno radite – Zbog ovog se vaša kosa lomi i oštećuje!

Napisao admin

Lomljenje kose je problem sa kojim se suočavaju mnogi muškarci i žene. Ako imate dugu kosu, to je problem sa kojim se sigurno često suočavate. Lomljenje kose je jedna vrsta oštećenja kose.


Kosa (Foto: cure.ba)

To daje vašoj kosi grub i nezdrav izgled. Neki uzroci pucanja kose su vrlo očiti. Naprimjer, svi znamo da se zamršena kosa lako lomi. Također znamo da friziranje mokre kose može dovesti do pucanja vlasi. Međutim, ono što većina nes ne zna je da postoji mnogo više uzroka ovog problema. Ovdje su neki manje poznati uzroci lomljenja kose i njenog oštećenja.

Tvrda voda.

Kada koristite tvrdu vodu za pranje kose, to uzrokuje suhoću.  Na taj način vaša kosa gubi vlagu, zbog čega lakše puca i izgleda oštećeno.

Trenje.

Bilo koja vrsta trenja može učiniti vašu kosu oštećenom i lomljivom. Kada spavate na pamučnoj jastučnici, dešava se trenje. Kao rezultat toga, vaša kosa postaje lomljiva.
 
Nedostatak cinka i željeza

Ponekad, nedostatak hranjivih tvari može biti stvari uzrok opadanja kose. Ako u vašoj ishrani nedostaje vitalnih hranjivih tvari kao što su cink i željezo, onda možete patiti od krhke i lomljive kose. Morate praviti maske od jaja i jesti zeleno povrće da zaustavite lomljenje kose.

Prečesto zatezanje kose.

Da li stežete vašu kosu prečvrsto? Ponekad, stezanje kose može uništiti elastičnost vaše kose. Morate ponekad praviti labave frizure.

Nedostatak proteina u prehrani.

Vaša kosa se u osnovi sastoji od proteina. Dakle, ako ne jedete dovoljno bjelančevina, rezultat će biti jasno vidljiv u kvaliteti kose. Jedite mahunarke i jaja jer su oni super hrana za vaše kose.

Izlaganje suncu.

Kada vam je kosa predugo izložena suncu, spona koja drži proteine kose zajedno može biti oštećena. Izlaganje suncu također uzrokuje suhoću kose.

Pogrešno češljanje

Morate koristiti češalj ili četku od prirodnih materijala koje neće uzrokovati pucanje kose, za razliku od metalnih proizvoda.

ljepota.ba

Komentari

komentara