Ljepota

Usljed pretjeranog čupanja – Kada obrve prestanu da rastu…

Napisao admin

Šta uraditi ako su naše prirodne obrve usljed pretjeranog čupanja prestale da rastu i time izgubile svoj prirodni oblik?


Obrve (foto: cure.ba)

Obrve su kroz preplet istorije i mode imale različite faze: u Starom Egiptu su bile popularne tamne i guste, stari vijek i renesansa ih nisu baš tolerisali (totalno čupanje uz brijanje čeonog dijela kose, zarad inteligentnog i plemićkog utiska), dok ih barok ponovo vraća.

Sada se moda munjevito mijenja : u jednom trenutku aktuelne gotovo nevidljive, potom izrazito izvijene, i naposljetku prirodne na granici sa zapuštenim.

Međutim, šta uraditi ako su naše prirodne obrve usljed pretjeranog čupanja prestale da rastu i time izgubile svoj prirodni oblik?

Prije nekih dvadesetak godina na našem tržištu se pojavila solucija koja je naizgled rješavala problem: tetoviranje obrva. No, samo žene koje su se odlučile na taj korak znaju koliku grešku su napravile: obrve bi poslije nekog vremena dobile izblijedjelo teget boju, karakterističnu za klasične tetovaže. Srećom, ovu nus pojavu moguće je ublažiti laserskim putem.

Nakon toga uslijedilo je iscrtavanje obrva sistemom trajne šminke (ubacivanje prirodnih pigmenata u drugi sloj kože), međutim, ni ta metoda se nije pokazala adekvatna na duže staze, jer se pigment “razlivao”.

U posljednje vrijeme sve više se pominje takozvana japanska metoda iscrtavanja obrva, kojom se postiže gotovo prirodan izgled obrva.

“Hajde da prvo razjasnimo šta je to prirodan oblik obrva koji se toliko traži, a zapravo se misli na nešto sasvim drugo. Prirodne obrve, one sa kakvima ste rođeni, netaknute, neočupane, one koje su često i spojene su daleko od onoga čemu se danas teži”, kaže za “Ženu” stručnjak za estetsku kozmetologiju Branko Babić.

On objašnjava da su takve obrve zapravo neobrađeni, “neispolirani dijamant koji tek preciznim umjećem (umjećem koje leži na pola puta između matematike i umjetnosti) treba da se pretvori u savršeno izbrušeni brilijant. Tako da danas pod lijepim, poželjnim, ‘prirodnim’ obrvama podrazumijevamo dobro sređene obrve koje licu pored usana daju najmoćnije oružje neverbalne komunikacije”.

Babić kaže da je prvi korak rekonstruisanje prirodnog izgleda obrva na osnovu oblika čeone kosti i fizionomije.

“Klijentkinje se obično iznenade kad ugledaju svoje lice nakon probnog šminkanja, jer su usljed godina čupanja, a potom i iscrtavanja, zaboravile kakav je zapravo autentični oblik njihovih obrva. Nakon toga slijedi iscrtavanje obrva japanskom, ili sve popularnijom, 3D metodom. Razlika između 3D i japanske metode je u tome što 3D daje mnogo prirodnije rezultate i može da se radi na bilo kom tipu kože. Ovakve obrve su jedinstvene jer odaju utisak presijavanja dlačica na taj način što se specijalnim priborom vuku dvije paralelne dlačice na razmaku od desetog dijela milimetra. Prostor koji se vidi između njih simulira presijavanje. Poslije konturiranja obrve 3D dlačicama radi se senčenje međuprostora i na taj način se dobija hiper realističan crtež obrve u trajnoj varijanti.”

Na pitanje na šta treba da se obrati pažnja ako se odlučimo na ovakav zahvat, Branko Babić kaže:

“Najkraće rečeno, tri bitne stvari koje treba da se uzmu u obzir su sterilni uslovi, dobra preporuka i da što manje sugerišete onome ko radi. Kad smo kod sugestija, želje tipa ‘hoću obrve kao J Lo’ ili ‘želim da djelujem mačkasto i zavodljivo’ pravi stručnjak vam neće ispuniti, iz razloga navedenog na početku: zarad uspješnog rezultata i dobrog vizuelnog utiska, obrve moraju biti u skladu sa fizionomijom.”

Koliko ovakve obrve traju?

“U teoriji, s obzirom na to da se pigment vezuje za ćelije epiderma, a ćelije se obnavljaju u periodu od 3 do 5 godina, sam pigment bi trebalo da traje isto toliko. Međutim, u praksi je mnogo drugačije. Ono što moramo uzeti u obzir su faktori koji utiču na obnavljanje ćelija, a naravno, jako je bitan posttretmanski tok.”

Prvih 7 dana nakon tretmana neophodna je pažljiva i savjesna njega, kako boja ne bi nestala zajedno sa krasticama. Tu je još mnogo faktora na koje treba obratiti pažnju kao što su laserski tretmani, hemijski pilinzi, mezoterapija, jer oni ubrzavaju regeneraciju ćelija. Naravno, korekcije barem jednom godišnje se podrazumijevaju. Iz svega ovoga proizilazi, da se briga o obrvama ne završava izlaskom iz kozmetičkog salona.

Kad se odlučite na ovaj korak, prvo će uslijediti period začuđenosti i navikavanja, a potom i željeni efekat: obrve će oslikavati vaš karakter, temperament, raspoloženje i emocije.

mondo.rs

Komentari

komentara