Ljepota

Vizuelni pečat čovjeka – Želite tetovažu? Izbjegavajte ove motive!

Napisao admin

Kult tetoviranja se mijenjao kroz vremenske epohe i socijalne staleže, međutim, jedno je ostalo konstantno: tetovaže su vizuelni pečat nekog čovjeka. U nekim slučajevima one govore mnogo više od samog ponašanja, a nerijetko se upravo na osnovu njih stvara negativna slika o nekome.


Tetovaža (foto: cure.ba)

Ukoliko se odlučite da svoje tijelo ukrasite na ovaj način, trebalo bi da prvo odgovorite sebi na pitanje želite li da se tetovirate radi tetoviranja ili bi ta tetovaža imala neku simboliku?

U prvom slučaju dolazi do toliko puta viđenog klišea: djevojka dođe kod tatu majstora, i listajući katalog bira svoj budući tatu.

I umjesto ličnog pečata, odlučuje se za nešto što je toliko puta viđeno. Ako ne volite klišee, zaobiđite ove tetovaže.

ZVJEZDICE

Počelo je sa Rijanom prije nekoliko godina, a danas ovu tetovažu možemo vidjeti gotovo na svakom koraku.

RELIGIOZNI MOTIVI

Posljedica naopakog običaja da se religioznost dokazuje (kome?) ikonama, brojanicama, i što da ne, tetovažama? Na muškim tijelima možemo vidjeti manastire, svece, poruke i pouke koje ni ne sliče srpskoj srednjovjekovnoj tipografiji…Dame su nešto umjerenije, te svoje tijelo “ukrašavaju” anđelima, krstovima, a često se možemo sresti sa estetsko – vjerskim kolapsom u vidu istetovirane brojanice oko noge.

ŠAPICE

Ma koliko izgledalo na prvi pogled simpatično, tetoviranje ovog motiva ipak zahtijeva logično utemeljenje.

Ok, znamo da voliš svog ljubimca ili kuce/mace generalno.

Ali, isto tako možeš istetovirati i đevrek na leđima, ako ga toliko voliš, na primjer. Ili daljinski upravljač, kašiku za cipele, logotip Vegete…život je nezamisliv bez tih stvarčica, zar ne?

HOROSKOP

Kao da nije dovoljan kliše opisivati sebe po astrološkim karakteristikama, mnogi su se odvažili da svoj horoskopski znak (a i podznak) ovjekovječe na svom tijelu.

Čemu upoznavanje, ovako se lijepo vidi da gospođica na ramenu ima raka i škorpiju, i na osnovu toga se može zaključiti dosta toga, kao na primjer da voli da pije jogurt iz flaše dok su vrata frižidera otvorena.

ZRNCA MUDROSTI

Ono što te ne ubije, samo te ojača, ne sudi o meni jer nisi hodao u mojim cipelama, samo Bog može da mi sudi, jer kakve su ti misli takav ti je život…poznato?

Ako već želiš da istetoviraš neku od ovih toliko (pogrešno) interpretiranih mudrosti, učini to na mandarinskom. Budi bar “mistična”.

SLOVO LjUBAVI

Vjerovatno najveći “dokaz ljubavi”. Međutim, šta u slučajevima kad ta ljubav prođe?

Slovo na zglobu je još i lako ukloniti, ali šta uraditi kitnjastim imenima koja se protežu duž cijelih leđa ili podlaktice? Možda sakriti nekim jednorogom ili pticom feniks, jer je i to čest i moderan motiv?

Ovim tekstom nismo imali namjeru da dovodimo estetiku tetovaža u pitanje, kao ni da osporavamo odluke ljudi da ih urade (pogotovo neku sa ovog spiska). Namjera je da poručimo čitaocima da ako se odluče za ovakav korak, tetovažu odaberu prema svom senzibilitetu, sa nekom ličnom tematikom, a ne po trendovima, ili još gore, iz dosade (ne znam šta ću od sebe, pa ću da se tetoviram).

Jer, kao što kaže jedno tipsko zrnce mudrosti, “svijet je pun kopija, budi original”.

zena.blic.rs

Komentari

komentara