Ljepota

Srušeni mitovi – Ovo ste mislili da znate o kosi, a prevarili ste se

Napisao admin

Opsjednuti smo frizurama slavnih, kopiramo njihov modni stil, boju kose frizure. Nije čudno da smo tako opsjednuti kosom kad je ona gotovo najljepši ukras svakog lica.


Kosa (Foto: cure.ba)

I svi želimo sjajnu i zdravu kosu. No neka uvjerenja o kosi koja uzimamo zdravo za gotovo nisu ni blizu istine. Otkrivamo vam najčešće zablude o kosi koje niste znali.

Mit: često šišanje učinit će da vam kosa raste brže
‘Istina je da kosa raste oko jednog centimetra na mjesec šišali je ili ne’, kaže John Barret, vlasnik frizerskog salona u New Yorku. Kosa, naime, može malo brže rasti ljeti, ali to nema veze sa škarama, nego s hormonima koji pospješuju rast. No ono što redovitim šišanjem postižete jest zdrava kosa bez ispucalih vrhova.

Mit: zbog stresa će vam kosa više ispadati
‘Istina je da dnevno ispada 50 do 120 vlasi i moguće je da ćete ukoliko prolazite užasno stresno razdoblje poput razvoda, operacije, otkaza izgubiti koju vlas više’, kaže profesor dermatolog Gerome Litt s Case Western Reserve University School of Medicine u Clevelandu. Kosa vam može ispadati i tijekom trudnoće ili u razdoblju uzimanja antibiotika, no nakon nekoliko tjedana sigurno će opet narasti.

Mit: ako iščupate jednu sijedu, nekoliko novih će izrasti.
Ovo nije istina, no svakako nije dobro sebi čupati kosu jer možete oštetiti korijen i uzrokovati infekciju.

Mit: od ravne kose ne možete dobiti volumen
Istina je da samo pet minuta držanja uvijača, tj. viklera dodaje volumen vašoj kosi i izgledat će bujnije.

Mit: kako bi vam kosa bila čista morate je šamponirati, isprati i ponoviti postupak
Istina je da je za čistu kosu dovoljno samo jedno temeljiti pranje.

Mit: nakon ispiranja kosu dodatno isperite hladnom vodom i dobit će sjaj
Ovaj trik s hladnim tušem jedino vas može dodatno razbuditi, ali hladna voda neće baš puno utjecati na sjaj kose. Doduše, nakon mlake, mlaz hlade vode potaknut će cirkulaciju.

Mit: bojenje kose uništit će vlasi
Današnji proizvodi za bojenje dovoljno su nježni i obogaćeni da će nakon njih kosa izgledati još bolje, a malo je vjerojatno da će kosu oštetiti. Ipak, kod korištenja boja uvijek se možete posavjetovati s dermatologom jer neki sastojci mogu izazvati reakciju na koži. Svakako prije pročitajte upute.

Mit: ispucale vrhove možete spojiti određenim proizvodima za njegu
Kad jednom kosa ispuca na vrhovima, jedini spas su škare. No ispucale vrhove možete učiniti manje vidljivima ukoliko na njih nanesete sredstvo koje sadrži silikon. On će privremeno spojiti vrhove, kosu učiniti mekšom i podatnijom.

Mit: prođite četkom kroz kosu najmanje 100 puta dnevno
‘Češljajte je onda kada je oblikujete. I ne trebate pretjerivati jer četkanjem kosu povlačite iz folikula i možete oslabiti vlasi’, kaže Philip Kingsley.

tportal

Komentari

komentara