Ljepota

Prirodni tonik – Kako da napravite rižinu vodu i poboljšate zdravlje kose i kože (FOTO)

Napisao admin

Rižinu vodu već vijekovima koriste žene iz Azije da bi njegovale svoju kosu i kožu. Ovaj prirodni tonik čini kožu mekanom, a može “igrati” ulogu balzama za kosu. A tako ga jednostavno možete napraviti sami.


Riža (foto: cure.ba)

Riža sadrži “piteru”, pored mnoštva vitamina i minerala. Pitera je supstanca koja je odlična za revitalizaciju kože i njenog prirodnog sjaja. Koriste je u mnogim skupocjenim proizvodima za njegu kože. Neki od vas su čuli za produkt SK-II (dio najskupljih proizvoda za ljepotu na tržištu) i on sadrži većinom upravo supstancu “pitera”.

Da biste napravili rižinu vodu treba vam samo organska riža, filtrirana voda i tegla. Prelijte i prekrijte pola šolje riže sa vodom. Ostavite da se riža natapa nekoliko minuta dok voda ne postane blijedo bijela. (Prije ovoga možete rižu oprati, ukoliko mislite da nije čista). I to je to. Ovaj toner za lice možete koristiti kao i svaki drugi. Uspite ga u čistu teglicu i držite u frižideru. Rok trajanja joj je 4 do 5 dana. Možete je napraviti i tako što rižu kuhate u vodi (stavite malo više vode nego kao kada obično kuhate rižu). Kada je riža skuhana, vodu procijedite i koristite je kao tonik za kožu i kosu.

Da biste suzili pore i vratili zdravi sjaj licu, očistite ga, pa natopite kuglicu vate sa rižinom vodom i natapajte sa tim lice. Možete izrezati od pamučne tkanine masku za lice i natopiti je rižinom vodom pa držati nekoliko minuta na licu.

Zrna riže možete koristi i za piling kože. Samo ih pokvasite i rukavicom nanosite na tijelo i masirajte.

Rižina voda je i odličan balzam za kosu. Nakon pranja kose natopite je sa rižinom vodom, ostavite da djeluje par minuta i isperite.

Rižinu vodu možete i piti. Daje vam energiju, puna je ugljenih hidrata, a sadrži i esencijalne amino kiseline. Različite vrste riže sadrže različite vitamine i nutrijente, pa je najbolje da pronađete onu koja vama najbolje odgovara.

lpm

Komentari

komentara