Ljepota

Čudo iz vašeg hladnjaka – Nepoznate pogodnosti jogurta za kosu

Napisao admin

Jogurt se oduvijek preporučavao onima koji žele prakticirati zdrav život uz pomoć ujednačene prehrane, ali osim sjajnih nutricionističkih vrijednosti jogurt može pomoć i vašoj ljepoti.


Kosa (Foto: cure.ba)

Donosimo vam nekoliko načina na koje jogurt potpomaže zdravlju i odličnom izgledu vaše kose, pa ovo imajte na umu kada idući put budete pripremali neku masku za kosu.

Jača kosu
U smislu nutrijenata jogurt daje pregršt toga vašem tijelu. Bogat je mineralima poput kalija i kalcija, a sadrži i ostale korisne nutrijente poput proteina i vitamina B. Jedan od najboljih sastojaka u jogurtu su proteini iz prirodnog mlijeka koji su odlični za kosu. Dok su proteini dobri za jačanje kose, mliječna kiselina pomaže u cirkulaciji krvi koja potom potpomaže rastu kose.

Njeguje kosu
Jogurt njeguje kosu i potpomaže njezinom rastu, a također i pojačava sjaj kose. Štoviše, jogurt je prirodan način da ‘popravite’ zapuštenu kosu u lošem stanju. Ako ništa drugo, možete biti potpuno sigurni da, za razliku od šampona, seruma i losiona, u jogurtu nema nikakve kemije koja vam može spržiti kosu. S vremena na vrijeme stavite jogurt na kosu i držite tako pola sata te zatim dobro isperite, a ovo će riješiti problem ‘odbjeglih’ dlačica.

Omekšava kosu
Jogurt pomaže kod omekšavanja kose, čini je ljepšom, nježnom i vibrantnom. Jogurt omekšava kosu i efikasan je u borbi protiv zapetljavanja prouzrokovanog korištenjem šampona koji isušuju kosu. Također, jogurt pomaže i u čišćenju kose od masti, prašine i peruti. Štoviše, jogurt pomaže u sprečavanju nastanka peruti i sprečava onaj osjećaj svrbeža na tjemenu koji je uzrokovan zbog znojenja i peruti. Nanesite jogurt na kosu koju zatim treba umotati u ručnik i operite nakon 20 minuta. Još jedan način uključuje to da četiri žlice jogurta pomiješate s jajem, pustite da odstoji na glavi deset minuta i nakon toga dobro isperete. Jogurt se koristi i s kakaom, medom i maslinovim uljem za slične pogodnosti.

Jogurt može ukrotiti neposlušnu kosu i umanjiti štetu na ispucalim vrhovima
Zbog blagodati koje pruža jogurt je poprilično koristan u umanjivanju štete kod ispucalih vrhova. Miješanjem jogurta sa zgnječenom papajom dobije se mješavina fine konzistencije koja, nanesena na kosu, može dugoročno spriječiti nastanak ispucalih vrhova.

Otklanja i sprečava nastanak peruti
Postoje mnoge recepture za spravljanje maske za kosu na bazi jogurta koje su učinkovite protiv peruti i svrbeži tjemena. Jogurt i limunov sok odlična je kombinacija koja će vas učinkovito osloboditi peruti.

Potpomaže sjaj i rast kose
Postoje mnogi načini na koje jogurt pomaže tijelu jer sadrži drugačije vrste elemenata poput cinka, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6 i vitamina B12. Prijateljske bakterije i mliječna kiselina zapravo su ključni elementi zbog kojih je jogurt tako koristan, pa ga za različite efekte miješamo s različitim namirnicama poput meda, narančinog ili limunovog soka. Masiranje kose jogurtom uz dodatak drugih sastojaka može vam dugoročno pomoći po pitanju čišćenja kose, rasta kose, zaglađivanju ‘odbjeglih’ dlačica i sjaju kose, odnosno svemu onome što kemijski proizvodi obećavaju, a nikada u potpunosti ne ispune.

net.hr

Komentari

komentara