Ljepota

Moćne bobice – Evo zašto je šipak čuvar lijepe kože

Napisao admin

Ne samo da je šipak popularna hrana zbog svog slatkasto-kiselkastog okusa, nego predstavlja pravi rudnik antioksidansa koji nam jamče zdravlje i ljepotu. Saznajte točno kako!


Šipak (foto: cure.ba)

Ko bi rekao, na prvi pogled, da sitne bobice šipka mogu imati izuzetan učinak na našu kožu, ali i zdravlje? Tajna se krije u antioksidansima – moćnim borcima protiv molekula zvanih slobodni radikali, koje dovode do bolesti i uzrokuju starenje kože,

Šipak, mogranj, nar, granat, granat-jabuka ili uličar, sve su to nazivi ovog sočnog ploda koji se često koristi za želee u kolačima, kao čaj ili sok. Šipak je grm (Punica granatum) ili drvo koje uspijeva u krajevima s toplijom klimom. Bogat je fosforom, kalijem, kalcijem i željezom, a sadržava i vitamin B3 (nijacin), te vitamine B1, B2, B6 i B5 (pantotensku kiselinu).

Znate li za što je sve šipak dobar?

1. Anti-ageing

Šipak ima anti-ageing učinak i može pomladiti kožu iznutra, ali jednako tako izvana. Šipkovo ulje učvršćuje epidermu (vanjski sloj kože koji je na glavnom udaru faktora iz okoliša, poput sunca, vjetra, hladnoće ili onečišćenog zraka), što zauzvrat smanjuje vidljivost bora, ali i sprječava stvaranje onih novih.

Ako želite imati sjajnu i čistu put, svakoga dana popijte čašu soka od šipka.

2. Riješite se prištića

Kao što je plaža puna kao šipak, tako je šipak prepun vitamina C koji regulira stvaranje sebuma – masnog sloja na površini kože koji ju štiti od vanjskih utjecaja, ali koji također sudjeluje u stvaranju prištića. Jednako tako, šipak može pospješiti cirkulaciju, što je vidljivo u izgledu kože.

3. Učinak na kolagen

Protein kolagen osigurava mekoću, čvrstoću, elastičnost i mladolik izgled kože, a tu vam šipak može biti od velike pomoći, s obzirom na to da zaustavlja razgradnju kolagena u tkivu. On pospješuje rast fibroblasta (u stvari je riječ o stanicama koje stvaraju elastin i kolagen) i tako osigurava mekoću i podatnost kože.

4. Za ujednačenu boju puti

Osim što uzrokuju bore, godine na našoj koži ostavljaju i tragove u vidu promjene boje, tj. pigmentacije. Upravo šipak može djelovati na takve diskoloracije, zaštititi kožu od starenja i regenerirati ju.

5. Zaštitite se od sunca

Iako je sunce dobro za zdravlje, prekomjerno izlaganje njegovim UV zrakama može prouzročiti oštećenje na našoj koži i tako dovesti do stvaranja bora, pigmentacije pa čak i povećati rizik od zloćudnog oblika raka kože melanoma. Ako ste pretjerali s izležavanjem na laži i izgorjeli na suncu, posegnite za šipkom koji je bogat antioksidansima i može pomoći koži oduprijeti se oštećenju zbog UV zrak te smanjiti crvenilo nakon sunčanja.

6. Protuupalno svojstvo šipka

Ako vas muče upale na koži, šipak može ublažiti crvenilo i peckanje jednako dobro kao i bilo koja druga prirodna mast. Bogat je polifenolima i drugim tvarima koje djeluju protuupalno, stoga se njegovo ulje preporučuje kod raznih porezotina i uboda.

Svoj dan započnite zdravim i ukusnim frapeom od šipka: pomiješajte decilitar soka od šipka s bobičastim voćem (preporučujemo borovnice koje su sada “u sezoni”), dvije jušne žlice jogurta i žličicom meda kako biste razbudili tijelo i um. Možete ga i probati u slatkastoj salati od slanutka.

ordinacija.hr

Komentari

komentara