Ljepota

Njega kože – Borite se protiv akni crvenim lukom

Napisao admin

Obični crveni luk vam može pomoći u borbi protiv akni, ali i za izbjeljivanje i njegu kože. Donosimo vam recepte za maske za lice sa lukom.


Luk (foto: cure.ba)

Ove maske odgovaraju za sve tipove kože, a crveni luk kombinujete sa drugim povrćem za najbolje rezultate.

Maska protiv akni sa šljivama

Treba vam: 1 kašika soka iscjeđenog iz crvenog luka, srž iz 7 kuhanih šljiva i 2 kašike maslinovog ulja. Pomješajte sve sastojke i stavite smjesu na lice, posebno na dijelove pogođene aknama. Ostavite da djeluje 30 minuta i nakon toga operite.

Luk i mrkva

Za ovu masku vam treba: 1 kašika svježeg soka od mrkve, 1 kašika soka iscjeđenog iz crvenog luka, 1 žumance i 1 kašika maslinovog ulja. Izmješajte sve i stavite na lice. Potrebno je da djeluje 20 minuta. Nakon toga je isperete. Ova maska djeluje i kao tonik.

Luk i kuška

Pripremite: 2 kašike soka iscjeđenog iz crvenog luka, 1 krušku, izmiksanu i pola šolje mlijeka. Sve sastojke pomješajte i nanesite laganim pokretima na lice. Nakon 15 do 20 minuta saperite masku sa lica. Inače, ova smjesa ima i izbjeljujući efekat.

Za pjege

Da bi ste ublažili pjege na licu možete napraviti i ovu masku. Trebaće vam: pola jabuke, 1 kašika meda, 1 kašikica askrobinske kiseline u prahu, 1 žumance, 1 kašika jabukovog sirćeta, 3 kašike biljnog ulja i 2 kašike soka iscjeđenog iz crvenog luka. Pomješajte sve sastojke lagano u kompaktnu smjesu. Stavite na mjesta sa pjegama i ostavite da djeluje 30 minuta. I ova maska djeluje kao tonik, jer sadrži jabukovo sirće.

Bore i suha koža

Ova smjesa je odlična protiv bora i suhe kože. Trebaće vam: 1 kašika soka iscjeđenog iz crvenog luka, 1 krompir, četvrt litre mlijeka i 1 kašika meda. Skuhajte oguljen krompir u mlijeku i kada je gotov sve izmiksajte u tečnu smjesu, dodajte sok od luka i med, pa dobro izmješajte. Smjesu stavite na lice i ostavite da djeluje 20 minuta. Operite lice mineralnom gaziranom vodom.

lpm

Komentari

komentara