Ljepota

Maske koje oporavljaju kosu za samo 30 dana

Napisao H. H.

Žene uvijek tragaju za jeftinim, ali efikasnim lijekom za brži rast kose.

Jedan od njih je i nikotinska kiselina

Nikotinska kiselina, niacin, vitamin B3 je u stanju da zacijeli rane, zaštiti vas od kardiovaskularnih bolesti, snizi holesterol…Ali i čini to da se vaša kosa preko noći pretvori u gustu grivu, prenosi “Dnevno“.

Vitamin B3 u ampulama možete koristiti pri pripremi domaćih maski za kosu. Djeluje na vlasište tako što pojačava mikrocirkulaciju koja stimuliše folikule dlake, te podstiče rast i jačanje kose.

Nikotinska kiselina:

Kontroliše proizvodnju sebuma, pa vlasište dugo ostaje čisto.
Djelujući na melnin, čini prirodnu boju kose živahnijom.
Nakon 10 do 14 dana primijećuje se ubrzan rast kose. U prosjeku od 3 do 4 centimetra mjesečno.
Poboljšava kvalitet kose i njen volumen.
Maske za kosu sa nikotinskom kiselinom:

Nanesite na čistu, suhu ili vlažnu kosu i držite 1 do 2 sata. Isperite šamponom pod toplom vodom.

Aloja vera

Pomiješajte jednu kašiku soka od aloje vere, ampulu nikotinske kiseline i par kapi tečnog meda. Utrljajte ovu masku u korijen kose i ostavite 1 do 2 sata, a zatim isperite. Masku pravite svaka dva dana, i tako do 10 postupaka.

Aloje vera takođe pospješuje rast kose, omekšava i njeguje je. Med spriječava gubitak, jača korijen, podstiče proizvodnju kolagena i elastina.

Žumance

Pomiješajte apulu nikotinske kiseline, žumance i 1 kašiku kokosovog ulja ili ulja lana, kao i 10 ml vitamina E. Nanesite cijelom dužinom na kosu i ostavite da djeluje nekoliko sati. Isperite toplom vodom bez upotrebe šampona. Rezultat ponovite ispiranjem kose jabukovim sirćetom razblaženom sa vodom. Postupak ponovite 10 puta i to tri puta sedmično.

Ulja jačaju i vlaže kovrdže, vraćajući im strukturu. Vitamin E zaustavlja gubitak kose, bori se protiv peruti i obnavlja oštećenu kosu.

Kad kosu isperete sirćetom, činite je glatkom i sjajnom.

Maska sa konjakom

Uzmite kašiku meda i kašiku rakije, ampulu nikotinske kiseline i nekoliko kapi ricinusovog ulja. Promiješajte i nanesite na vlažno vlasište, ostavite 1 do 2 sata. Isperite sa malo hladne vode bez upotrebe šampona. Ovu masku stavljajte na kosu 1 do 2 puta sedmično.

Konjak jača folikulu dlake, normalizuje masno vlasište. Ricinusovo ulje vlaži vlasište, uklanja perut.

Komentari

komentara