Ljepota

Nikako da poraste? – Želiš dužu kosu? Evo nekoliko trikova koji će vam pomoći!

Napisao admin

Želiš dužu kosu, ali ona nikako da poraste? Evo nekih trikova koji će pomoći da tvoja kosa ''buja''.


Kosa (Foto: cure.ba)

Brzina rasta kose zavisi od genetike, ali ipak postoje neki načini da se proces rasta ubrza.

Ako želite dugu kosu, prvo idite kod ljekara i provjerite da li je vaš organizam u potpunosti zdrav. Stručnjaci tvrde da na brzinu rasta kose utiče opšte stanje organizma i krvna slika.

Problem sa tiroidnom žlijezdom i hormonalni poremećaji takođe mogu da uspore rast kose. Nepravilna ishrana, dijete, nedovoljno unošenje proteina, manjak gvožđa i, naravno, stres, određuju kojom brzinom će kosa rasti.

Poželjno je da se hranite izbalansirano, da u vašoj ishrani budu zastupljene sve namirnice koje će omogućiti vašem tijelu da ima dovoljno protein, ugljenih hidrata i zdravih masti. Izbjegavajte brzu hranu, a “navalite” na voće i povrće, na meso i ribu. I šećer može da uspro rast vaše kose, zato se štanglom čokolade častite jednom sedmično.

Zapamtite: kako hranite sebe, tako “hranite” i vašu kosu, kožu, nokte.

Ako imate nizak nivo gvožđa, cinka ili nedostatak nekog vitamina u organizmu, postarajte se da to što prije nadomjestite kako biste pomogli svojoj kosi da zablista.

Potrebno je da vodite računa i o koži glave da bi kosa bila zdrava i brzo rasla, pa stručnjaci preporučuju da periodično koristite i maske za kosu.

Izbjegavajte šampone za suvo pranje kose, već se držite onih klasičnih. Uobičajeno pranje kose održava, ne samo kosu čistom, već i kožu glave. Preporučuje se i korišćenje regeneratora ili specijalnog ulja za oštećene krajeve, kako bi kosa bila što zdravija.

Naravno da ne možete u potpunosti da izbjegavate stres, ali rekreacija, sport, joga, meditacija ili bilo šta što može da vam pomogne da se opustite, pozitivno će uticati na vašu kosu.

Osim toga, previše stezanja gumicama i šnalama, feniranje, grubo češljanje i “peglanje”, samo nam odmažu u namjeri da imamo zdravu, dugu kosu.

Djevojke, iskoristite ljeto i sušite kosu prirodnim putem. Umjesto da svakog dana “gorite” kosu fenom i presom, da je “peglate”, pustite je da se osuši sama od sebe. Bićete u trendu, jer su sada “in” ležerne frizure, a vaša kosa će brže rasti!

mondo.rs

Komentari

komentara