Ljepota

5 najvidljivijih tragova starosti: Dijelovi tijela koji odaju vaše godine

Napisao H. H.

Koliko god se trudili da sakrijemo godine, ovi dijelovi tijela nas odaju.

Starenje je prirodni proces koji nijednu ženu nije zaobišao. Sa sobom donosi iskustvo i bolje samopouzdanje s godinama, ali i vidljive tragove starosti na tijelu, piše “24sata“.

Vrat

Kako starimo, naše tijelo prolazi kroz prirodne promjene koja počinju da odaju naše godine.

Vrat je za mnoge žene'problematično’ područje jer otkriva godine. Vidljive zavoje i opuštenu kožu na vratu je teško prikriti, a operacija je skupa i rizična.

Ruke

Pored lica i vrata, ruke su najvidljivije, neskriveno područje na tijelu. Na njima se uglavnom najčešće vide izbočene vene i tetive, nedostatak elastičnosti kože ili sunčane pijege.

Starenje ruku karakteriše gubitak dermalne elastičnosti i atrofije potkožnog tkiva. Stoga vene, tetive i koštane strukture postaju sve više vidljive.

Pušačke linije

Pušačke linije su vertikalne linije oko usta koje se pojavljuju s godinama, a posebno kod pušača. Kod nepušača su poznate i kao linije ruža za usne.

Kad elastičnost kože počne da slabi i kako vlaga napušta ćelije kože, znakovi starenja postaju sve vidljiviji. Kako starimo, linije i bore se počinju prirodno oblikovati oko usta, dok se kod pušač javljaju ranije zbog prirode pušenja.

Kod nepušača ove linije su poznate kao linije ruža za usne, jer se zbog ponavljanja stavljanja ruža na usne, linije i bore počinju da se stvaraju mnogo brže nego što bi trebalo.

Ušne resice

Kako starimo, gubitak kolagena, gravitacije i godine nošenja modernih velikih teških minđuša uzrokuje slabašne, tanke, naborane ušne resice. Injekcije hijaluronske kiseline spriječavaju da ušne resice postanu takve i ublažavaju nošenje teškog nakita.

Bore ‘smijalice’ oko očiju

Ove linije i nabori nastaju kontrakcijom mišića orbicularis oculi oko očiju, a javljaju se kad se smijemo ili žmirimo.

Kod nekih ljudi vidljive su i kada miruju i s vremenom se mogu proširiti i na područje obraza stvarajući umoran izgled lica.

Ove linije se mogu pogoršati sunčevom svjetlošću ili pušenjem, a injekcije protiv bora mogu pomoći kod spriječavanja razvoja, širenja ili za omekšavanje postojećih bora, prenosi “Mirror”.

Komentari

komentara