Kuća i hrana

OD CRVENOG MESA I PRŽENE HRANE BRŽE STARIMO!

Napisao H. H.

Pokazali smo da prihvaćanje određenih prehrambenih navika može biti od velike koristi u smanjivanju rizika od nezdravog starenja. Također, izbjegavanje zapadnog stila prehrane može pomoći da u starosti nemate kronične bolesti i očuvate potpunu mentalnu i fizičku funkcionalnost – izjavio je dr. Akbaraly.

Novo britansko istraživanje pokazuje da takozvani ‘zapadni’ način prehrane nije dobar za dugoročno zdravlje.
Osobe koje se na ovaj način prehranjuju – pržena i slatka hrana, crveno meso i mesne prerađevine, masni mliječni proizvodi – imaju povećan rizik od ranije smrti.
A velika je vjerojatnost da osobe koje dožive duboku starost, neće biti dobrog zdravlja.

Istraživanje je trajalo od 1985. do 2015. i obuhvatilo je 3,800 muškaraca i 1,600 žena u Velikoj Britaniji, prosječne dobi od 51 godine. Na kraju istraživanja 73 posto sudionika je doživjelo normalno starenje, a 4 posto je doživjelo idealno starenje: bez kroničnih bolesti i s dobrim rezultatima testova fizičkih i mentalnih mogućnosti.

Za vrijeme trajanja istraživanja, 13 posto sudionika je doživjelo neku vrstu kardiovaskularnog događaja; 3 posto je preminulo zbog srčanih bolesti, a 7 posto zbog drugih uzroka. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu The American Journal of Medicine.

Sudionici koji su imali ‘zapadni’ način prehrane ujedno su imali i najmanju vjerojatnost za idealno starenje, izjavio je Tasnime Akbaraly, voditelj istraživanja na institutu INSERM u Montpelieru u Francuskoj.

– Pokazali smo da prihvaćanje određenih prehrambenih navika može biti od velike koristi u smanjivanju rizika od nezdravog starenja. Također, izbjegavanje zapadnog stila prehrane moze pomoći da u starosti nemate kronične bolesti i očuvate potpunu mentalnu i fizičku funkcionalnost – izjavio je Akbaraly u objavi za medije.

Komentari

komentara