Zdravlje

Ovo su iznenađujuće dobre strane alkohola

Napisao H. H.

Prije nego posegnete za čašom, moramo napomenuti da je alkohol zdrav samo u malim količinama.

Stručnjaci preporučaju 1 piće dnevno za žene (150 ml vina, 350 ml piva ili 40 ml likera), a 2 za muškarce. Sve više od toga ima suprotan učinak i ugrožava zdravlje, piše “Centar zdravlja“.

Pomaže zdravlju srca
Ako ste u dobroj formi, umjereno konzumiranje alkohola smanjuje vjerojatnost srčanog udara za 25% do 40%. Mala količina alkohola, navodno, može povećati količinu dobrog (HDL) holesterola u krvi. S druge strane, nekontrolirano opijanje povećava rizik za srčana i druga oboljenja.

Povećava energiju
Umjerena konzumacija alkohola vas može potaknuti na veću fizičku aktivnost, što pozitivno utiče na zdravlje. S druge strane, što više vježbate, to je veća vjerojatnost da ćete povremeno posegnuti za čašicom. Naučnici još nisu otkrili uzrok i poveznicu ovog fenomena.

Sprječava stvaranje bubrežnih kamenaca
Redovito pijenje piva može smanjiti vjerojatnost za nastanak bubrežnih kamenaca za 41%, dok preporučena konzumacija vina smanjuje vjerojatnost za 33%. Alkohol može biti, kao i kofein, diuretik što pomaže izbacivanju sitnih kristala putem mokraće. No, pretjerana konzumacija alkohola dovodi do dehidracije, što povećava rizik od pojave bubrežnih kamenaca.

Potiče socijalnu aktivnost
Uz čašicu razgovora s dragim prijateljima, sjajno odgovara i čašica alkoholnog pića koja će potaknuti smijeh i odvažiti vas na intimniji razgovor, što dugoročno umanjuje stres.

Povećava se*sualnu želju
Intimnost pomaže reducirati stres, a alkohol može potaknuti intimnost. S druge strane, pretjerana konzumacija alkohola smanjuje se*sualnu želju ali i mogućnost izvedbe.

Štiti mozak
Nekoliko pića dnevno smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti. Također se smanjuje rizik od moždanog udara i bolesti srca.

Regulira šećer u krvi
Umjerena konzumacija alkohola smanjuje rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.

Komentari

komentara