Kroasani sa džemom: recept za 5 zvjezdica

Napisao H. H.

Kroasani sa džemom—Probajte pa javite da li ovi kroasani zaslužuju pet zvjezdica⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️?
(mogu se filovati slanim ili slatkim nadjevom po želji) …i vjerujte zbog ovako ukusnih kroasana nikome se neće izlaziti iz kuće ama baš nikome!!!😍😃

Potrebno je:
oko 600 gbrašno
25 g kvasac
1,5 dl mlako mlijeko
1,5 dl hladne vode
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 žumance
1dl ulje
Za mazanje
200 g mrzlog margarina
Za premaz
1 bjelance
Punjenje
po želji džem(ja sam punila džemom od šipurka)
U posudu staviti kvasac, šećer, kašiku brašna, mlako mlijeko i pomiješati i ostaviti da počne raditi oko 15 minuta.
Zatim dodati žumanca, ulje, so , hladnu vodu i brašno pa umijesiti fino glatko tijesto i odmah ga podijeliti na 4 djela.
Svaki dio oblikovati u obliku pravougonika i na svaki dio narendati mrzli margarin i svaki uviti u rolat pokriti i ostaviti tako da stoje 30 minuta.
Uzeti prvi rolat, podijeliti na 5 dijelova pa svaki dio, malo oklagijom rastanjiti, pa na svaku narendati margarin (na peti ne).
Redati jedan preko drugi pa tako naredane opet oklagijom rastanjiti i izrezati na trouglove.
Na svaki trougao stavite kašičicu džema, urolati, staviti u pleh obložen pek papirom. Tako uraditi i sa preostala 3 rolata.
Gotove kroasane ostaviti 20 minuta da odstoje.
Zatim premazati umućenim bjelancem peći na 200 stepeni dok ne porumene oko 20-ak minuta.
Prijatno!
(ps.ja cio mrzli margarim narendam i tako nanosim na kroasane, meni je tako lakše)

Komentari

komentara