Ljepota

Originalan italijanski recept za lazanje: Ukus koji se ne zaboravlja!

talijani, a i cijeli svijet smatra da su lazanje potekle iz Bolonje, ali istina je da su nastale u Grčkoj. Ime su dobile po glinenoj tepsiji u kojoj su se pekle “lasanon”.

Italijani su malo doradili recept, kako su godine odmicale – redovno ga spremali i eto sada su lazanje njihovo tradicionalno jelo.

Donosimo vam pravi, originalni recept za te “dorađene” i “unapređene” lazanje:

Potrebno je: 500g kora za lazanje

Za Ragu sos: 250 g mljevene junetine – od buta; 500g sosa od paradajza (najbolji je domaći ako imate ako ne, može i kupovni); 1 glavica crnog luka; 1 čen bijelog luka; 1/2 solje sitno sjeckanog korijena celera; 1/2 solje sitno sjeckane šargarepe; 1 veći lovorov list;

Bešamel sos: 1 kašika putera; 1 litar masnijeg svježeg mlijeka; 2 supene kašike brašna; muskatni oraščić; šolja svježe rendanog parmezana

Priprema:

Za redanje lazanji neophodna vam je pravougaona tepsija, može i vatrostalna činija. Zatim spremite ragu sos (jer kore već imate).

Ragu sos: Sitno isjeckan crni i bijeli luk, šargarepu i celer propržiti na maslinovom ulju. Dodati mljeveno meso i propržiti, posoliti i pobiberiti. Zatim dodati sos od paradajza i lovorov list. Poklopiti da se krčka pola sata.

Bešamel sos: Istopiti puter u teflon loncu, skloniti sa vatre i dodati brašno. Vratiti na vatru i miješati intenzivno dok se tijesto ne skuha i postane glatka masa. Skloniti opet sa vatre i polako dodavati hladno mlijeko uz neprekidno miješanje da se ne naprave grudve. Dodavati po malo mlijeka svaki put kada masa postane ponovo glatka sve dok se ne potrosi mlijeko, piše Alo.

Vratiti na vatru i miješati lagano dok sos ne dostigne gustinu jogurta. Posoliti, pobiberiti, dodati rendan muskatni oraščić.

Nauljiti tepsiju poslagati prvi red kora za lazanje. Posuti red mesa preko kora, kašiku rendanog parmezana i kutljaču bešamela. I sve iz početka dok se ne potroši fil.

Pred kraj kore pospite samo bešamelom i parmezanom, a zatim na zadnju koru dodajte malo i paradajz sosa.

Peći u rerni 20 minuta na 180 stepeni.

Komentari

komentara