Zdravlje

Naučnik izumio analizator daha za rano otkrivanje raka

Napisao H. H.

Tehnika se oslanja na pionirski uređaj koji može otkriti kemikalije koje nastaju u kancerogenim tumorima. Sada se pokreće veliko ispitivanje tehnologije – u kojoj je učestvuje 1500 pacijenata

Analizator daha koji britanski znanstvenici trenutno ispituju bi mogao revolucionirati dijagnozu raka. Analizator je dizajniran za otkrivanje ranih znakova raka koji se nalaze u dahu oboljelog čovjeka – smanjujući potrebu za biopsijama. Liječnici kažu da bi to moglo spasiti tisuće života svake godine.

Tehnika se oslanja na pionirski uređaj koji može otkriti kemikalije koje nastaju u kancerogenim tumorima. Sada se pokreće veliko ispitivanje tehnologije – u kojoj je sudjeluje 1500 pacijenata, a trajat će dvije godine. Test putem analizatora daha bi mogao kroz deset godina zamijeniti sadašnje programe probira, piše britanski Daily Mail.

– Zvuči futuristički, ali to je stvarnost, a potencijal je ogroman. Ako rano otkrijete rak, potencijal za liječenje je mnogo veći. U mnogim slučajevima jednostavno nemamo dobre testove za pronalaženje vrlo ranih karcinoma jer nemaju simptome – rekao je Dr. David Crosby, iz Centra za istraživanje raka u Velikoj Britaniji.

– Dakle postojanje analizatora koji je relativno jeftin i neinvazivan, tako da čovjek ne mora ići na biopsiju, bila bi ogromna prednost kod rane detekcije raka. U suštini, radi se o analizatoru daha za rak – objasnio je.

Dok biopsijama ili drugim invazivnim testovima treba vremena da se organiziraju, analizator daha može primijeniti doktor opće prakse.

Tehnologiju je osmislio znanstvenik s Cambridge-a Billy Boyle, koji ga je razvio nakon što je njegova žena umrla od raka debelog crijeva u dobi od 36 godina. Kate Gross – koja je bila savjetnica Tonyja Blaira i Gordona Browna – umrla je 2014. godine.

Gospodin Boyle je izjavio da ga je gubitak njegove nevjerojatne supruge, s kojom ima blizance, potaknuo da s kolegama osnuje tvrtku Owlstone Medical u nadi da će pomoći drugim ljudima da otkriju rak u ranom stadiju te se što prije počnu liječiti, prenosi mojportal.

Analizator daha djeluje tako da detektira otpadne proizvode koje otpuštaju stanice raka, a koje su poznate kao hlapljivi organski spojevi (VOC). Oni putem krvotoka dolaze u čovjekov dah, na sličan način kao i alkohol.

U ispitivanju koje se provodi u bolnici Addenbrooke u Cambridgeu, od pacijenata će se tražiti da izdišu u uređaj (analizator daha) deset minuta. Uređaj će prikupljati molekule iz njihovog daha koje se potom šalju u laboratorij na analizu.

Pacijenti mogu očekivati ​​da će dobiti rezultate u roku od nekoliko dana, umjesto dva tjedna koliko se obično čekaju rezultati biopsije.

Znanstvenici također vjeruju da će različiti karcinomi uzrokovati prepoznatljive promjene u VOC-ima, što će im omogućiti da odrede kemijske potpise za svaki od njih.

U početku, pacijenti sa sumnjom na ezofagealni i želučani karcinom će dobiti test prije nego se prošire na prostatu, bubrege, mjehur, jetru ili gušteraču.

– Koncept je da, ako tražite te otpadne proizvode u dahu, da ćete moći uočiti postoji li rak u tijelu i kakve bi mogao biti vrste – dodao je doktor Crosby.

– Ovo je rana faza ispitivanja, ali postoji mnogo obećavajućih faktora koji sugeriraju da bi molekule koje analizator testira mogle davati različite vrijednosti ovisno o tipu raka koji čovjek ima – objasnio je.

U Velikoj Britaniji svake godine dijagnosticira se 360.000 novih slučajeva raka. Od tih se polovica otkriva u kasnijoj fazi, drastično smanjujući šanse za liječenje.

Međutim, brzi napredak u tehnologiji znači da znanstvenici već sad mogu otkriti rane znakove raka koji su ekvivalentni djeliću zrna pijeska.

Slično tome, veće razumijevanje biologije raka znači da istraživači sada znaju što treba tražiti.

Glavna istraživačica, profesorica Rebecca Fitzgerald iz Instituta za istraživanje raka u Velikoj Britaniji, je izjavila da je najbolji način za poboljšanje stope preživljavanja raka njegovo rano otkrivanje.

– Hitno trebamo razviti nove alate, poput ovog analizatora daha, koji bi mogli pomoći pri otkrivanju i dijagnosticiranju raka ranije, dajući pacijentima najbolje šanse za preživljavanje – izjavila je doktorica Fitzgerald.

– Nadamo se da ćemo kroz ovo ispitivanje pronaći faktore potrebne za rano otkrivanje raka. To je ključni sljedeći korak u razvoju ove tehnologije – dodala je.

Gospodin Boyle je rekao se da analizator daha može koristiti zajedno s drugim metodama dijagnoze.

Komentari

komentara