slot online 2023

Trener savjetuje: “Ne nasjedajte na ove fitness laži ako želite uspjeti!”

Napisao H. H.

Piše: Saša Segedi, prof. kineziologije

Danas su internet/socijalne mreže pune samozvanih fitnes trenera čija je jedina referenca šesto mjesečni tečaj i papir kojim prema zakonu smiju demonstrirati vježbe u teretani (opa. to ne znači da smiju biti osobni treneri, jer za to trebaju dodatno obrazovanje), piše Ordinacija.

Zbog svoje popularnosti, fitness industrija trpi mnoge stvari, a po meni najvažnija, jest činjenica da ima kud i kamo više neobrazovanog kadra od obrazovanog (Kineziolog sa specijalizacijom iz kondicijske pripreme/fitnessa, te konstantnim edukacijama koje su nevezane od službenog obrazovanja).

Zašto sam članak započeo ovime?

Razlog je vrlo jednostavan; prosječni potrošač neće/ne može uvidjeti razliku između kvalitetnog savjeta/vježbe i onog nekvalitetnog, koji u konačnici može čak prouzročiti i ozljedu. Prosječnom fitness potrošaču, vrlo je bitno kako izgleda osoba koja nešto demonstrira (na nekom video uratku), te da je to sve lijepo snimljeno i marketinški upakirano sa nekim bombastičnim naslovom (najbolje vježbe za ovo ili ono….). S druge strane mediji (koji također vrlo često znaju malo ili ništa o materiji koju dijele/produciraju) također imaju svoj dio krivice, jer se informacije koje su temeljene na krivo interpretiranim istraživanjima, dijele bez ikakve dublje analize i time se potiče nekritičko promišljanje i apsolutno prihvaćanje svega što nam se servira. Kroz svoje višegodišnje iskustvo (preko 10 godina u radu sa ljudima kroz grupne i individualne treninge) što rada što edukacija, susreo sam se sa mnogim popularnim zabludama koje su se toliko ukorijenile u fitness industriji, da su za neke vježbaće/trenere postale referentne točke o kojima nema diskusije.

Obzirom da stvari ipak volim pogledati iz druge perspektive i proučiti ono o čemu pričam/pišem; ovo je moja osobna top lista zabluda koje nemaju znanstveno/praktično uporište te ih kao takvima nazivam fitness laži koje se prodaju kao istine….pa krenimo…

Prehrana je bitnija od vježbanja?

Za ovo moram priznati da je moja omiljena jer je toliko neistinita da je čak i smiješna. Ako malo razmislite, ovako nešto će vam servirati svi oni koji su ili jako vezani uz prehrambenu industriju/industriju suplementacije ili oni koji jako malo znaju o fiziologiji i osnovama (Kineziološke) transformacije/treningu. Pitanje za vas; ukoliko jako pazite što i kako jedete i pijete sve one suplemente koje vam je neki fitness guru preporučio; da li će vaše tijelo zbog toga značajno ubrzati metabolizam a vaši mišići biti jači/utegnutiji? Zdrava logika kaže da se ništa od potonjeg neće desiti, a (ako se ne varam) cilj svakog transformacijskog procesa jest da ubrzamo metabolizam (trošimo više kalorija), što se pak dešava promjenom u omjeru mišićne mase i potkožnog masnog tkiva (više vježbamo – mišićna masa se povećava – balansa masa se smanjuje). To ne znači da vi nećete smršaviti ukoliko je veći naglasak na prehranu. Naravno da hoćete, ali time nište ojačali muskulaturu i ubrzali metabolizam.

Naravno, da me se ne protumači krivo, prehrana je bitna ali nije ništa bitnija od vježbanja i ako mene pitate i jedno i drugo je podjednako bitno za dugotrajan i kvalitetan rezultat.

Ugljikohidrati/masti su neprijatelji organizma

Da li znate od kuda mi dobivam energiju za svakodnevno funkcioniranje organizma? Da ne ulazim u biokemiju/fiziologiju organizma, probat ću to laički objasniti. Energiju za svakodnevno funkcioniranje organizma (rad srca, regulacija tlaka itd.) primarno dobivamo iz dva izvora, a to su ugljikohidrati (brzo dostupna energija – tj. brzo se razgrade u organizmu) i masti (sporo dostupna energija). Naše tijelo treba sve izvore energije i ukoliko mu nešto uskratite, budite sigurni da će se negdje u vašem tijelu desiti neki disbalans. Upravo zato dijete (koje u svojoj pretpostavi imaju izbacivanje nekog izvora energije) ne funkcioniraju i svi oni kuji su ikada bili na nekoj dijeti, shvatili su da su one samo instant rješenje bez ikakve kvalitetne i dugoročne koristi. Naravno, dijete i vježbanje ne idu ruku pod ruku, te svaki takav pokušaj je već unaprijed osuđen na propast; samo je pitanje vremena.

Preoblikujte svoje tijelo uz samo 20 minuta vježbanja dnevno

Uz ovakve naslove, vrlo često ćete negdje primijetiti skraćenicu HIIT, koja se odnosi na High Intensity Interval Training. Uz HIIT, se vrlo često veže Tabata protokol (što je samo jedan od mnogobrojnih HIIT protokola a karakterizira ju interval maksimalnog rada od 20” i interval aktivnog odmora – 50% intenziteta, u trajanju od 10”. Ukupno trajanje protokola je 4 minute); kojeg je profesor Izumi Tabata predstavio javnosti 1996. godine. Da se razumijemo, rezultati istraživanja pokazali su da su HIIT protokoli superiorniji naspram standardnog cardio treninga, ali dio koji se prešućuje jest onaj u kojemu stoji da HIIT protokoli nisu namijenjeni svakome, tj. da iste mogu kvalitetno izvršavati isključivo kondicijski dobro pripremljeni sportaši/vježbaći. Čisto za vašu informaciju, Izumi Tabata je istraživanje radio na olimpijskom timu brzo klizača a jasno vam je u kakvoj su oni kondiciji. Svi vi koji tek počinjete sa vježbanjem slobodno zaboravite bajku o 20 minuta vježbanja dnevno jer niti vaši mišići/zglobovi niti vaši energetski sustavi (aerobni, anaerobni kapaciteti) nisu spremni za ovakva opterećenja i jedino što možete dobiti unutar tih 20 minuta HIIT treninga jest ozljeda!

ZA REDUKCIJU POTKOŽNOG MASNOG TKIVA NAJBOLJE JE……

NAJBOLJE VJEŽBE ZA UTEGNUTE NOGE SU….. NAJBOLJI TRENING JE….

Čim vidim naslov koji u sebi sadrži nešto najbolje, instantno mi pada mrak na oči, i postavljam si sljedeće pitanje; najbolje za koga? Da li su te iste vježbe najbolje za osobu koja ima 40 kila viša i za osobu koja ima 15 kila manje nego što bi trebala imati? Osobu koja je tri puta išla na operaciju koljena i osobu sa genetski limitiranim opsegom pokreta u kuku? Da li su te vježbe najbolje za vježbaća početnika i iskusnog vježbaća koji već niz godina izvodi kompleksne/više zglobne i balističke vježbe (čučanj, dead lift, swing girjom itd.)? Dragi svi, ne postoji najbolje već samo i isključivo optimalno. A što je optimalno za svakoga od nas, ovisi o našem stupnju kondicije, motoričkog znanja i primarno o cilju kojeg želimo postići.

PLANK = ČVRST I STABILAN CORE

Ne znam od kuda je krenula Plank revolucija ali danas valjda svaki fitness guru i Instagram influencer ima u kolekciji barem deset raznih Plank varijanti i to podrazumijevaju pod Core vježbe. Kod svih tih potonjih mudrih i izučenih trenera nisam primijetio da obraćaju pažnju na antirotacijske vježbe trupa ili da razvijaju mišiće trupa (trup = core) kroz sve tri ravnine – frontalnu, sagitalnu i transverzalnu. Ako do sada niste primijetili, mi imamo mišiće i na leđima (ako pričamo o coreu fokusiramo se na lumbalni dio leđa) i bočno (omogućavaju rotacije trupa) pa su rijetki treneri koji pričaju o važnosti njihovog pravilnog razvoja i jačanja. Da probam sumirati misao o coreu; da, Plank je super vježba ali ona je samo jedan od mnogobrojnih koje bi trebali raditi ukoliko želimo čvrst i stabilan trup (core) a treneri koji se fokusiraju na Plank i njegove izvedenice, očito nisu dorasli struci u kojoj rade.

 

Komentari

komentara