Ljepota

Za masnu, suhu, osjetljivu … – Ove namirnice čiste i hrane vašu kožu

Napisao admin

Hranom možete pomoći svojoj masnoj, suhoj ili osjetljivoj koži. Nudimo vam odgovore na sva pitanja i pomažemo vašoj koži bila ona masna, suha ili osjetljiva.


Lijep lice (foto: blogspot)

Problem

• Masna koža – masno lice, pretjerani sjaj čela i brade, prištići i miteseri. To znači da su lojne žlijezde pretjerano aktivne. U tom slučaju potrebno je normalizirati lučenje loja i potaknuti međustaničnu izmjenu tvari.

• Suha koža – sitne bore, koža bez sjaja. Suhoj koži nedostaju voda i lipidi, dva osnovna sastojka hidrolipidnog sloja kože.

• Osjetljiva koža – peckanje ili svrbež i pri najslabijem povjetarcu ili prvim hladnijim danima: i najmanja promjena narušava ravnotežu iznimno osjetljive kože. Cirkulacija je otežana, kapilare se šire, a na jagodicama i čelu pojavljuju se crvene mrlje i ljuskice.

Ako imate masnu kožu

Laganim namirnicama, koje obiluju vlaknima, očistite organizam od otrova i normalizirajte aktivnost hormona.

* Vaši saveznici

Integralna riža, jetra, žumance, soja, grašak, kikiriki, lješnjaci, bademi: bogati su biotinom, tj. vitaminom H koji sudjeluje u metabolizmu masnoća. Kako bi vaš organizam što bolje iskoristio unos tog važnog vitamina, smanjite na minimum konzumaciju alkohola jer poništava prisustvo vitamina H u krvi.

U drugoj su skupini namirnica koje su prijatelji vaše kože junetina, puretina, oslić, račići, mlijeko, špinat, gljive i brokula. One sadrže pobjedničku kombinaciju: vitamine B2 (riboflavin) i B5 (ili pantotenska kiselina) koji potiču cirkulaciju, štite od infekcija i imaju važnu ulogu u održavanju hormonske ravnoteže. Meso sadrži i sumpor, oligoelement koji čisti organizam od otrova jer “zarobljava” štetne tvari i uklanja ih iz organizma putem urina.

Na svakodnevnom jelovniku ne smije nedostajati rajčica (može i kao umak) jer njezino meso kožu čini mekšom i daje joj zdrav izgled. Osim toga, ima prirodno adstringentno djelovanje koje sprečava prekomjerno lučenje loja. Za začinjanje obilno koristite sok od limuna: odličan je za reguliranje aktivnosti lojnih žlijezda i čini kožu čvršćom.

Primjer jelovnika

Doručak: šalica obranog mlijeka sa žitaricama (ili nemasni jogurt s komadićima jagoda)

Užina: šaka sjemenki suncokreta (ili jedna jabuka ili nekoliko suhih smokava)

Ručak: 8 dag tjestenine s rajčicom i bosiljkom (ili 8 dag integralne riže s uljem i peršinom), juneći odrezak pečen u pećnici (ili pečena piletina ili puretina)

Užina: sladoled s crnim ribizom (ili zdjelica šumskog voća)

Večera: kuhani račići začinjeni uljem i sokom limuna (ili složenac od patlidžana), miješana salata

Ako imate suhu kožu

Prednost dajte namirnicama i jelima koja su bogata tekućinom. Voće i povrće obiluju vodom, stoga su neizostavan dio jelovnika za osobe sa suhom kožom.

* Vaši saveznici

Osnovno pravilo: više tekućine. Idealna dnevna doza je deset čaša vode. Jelovnik se treba bazirati na juhama, pasiranom povrću, varivima i sokovima. Jedite puno sirovog povrća i voća (posebno grožđe, grejp, kruške, jabuke, naranče).

Protiv suhih i ispucanih usana te suhe kože ruku i lica potreban je intenzivni tretman na bazi namirnica koje daju elastičnost tkivima i vraćaju koži mekoću. Najnovija istraživanja pokazala su da dobar unos vitamina skupine B koži pruža odgovarajuću količinu vlage. Niacitin i piridoksin, tj. vitamini B3 i B6, sprečavaju preuranjeno starenje kože: jedan obrok piletine s krumpirom pečenim u pećnici ili zdjelica oraha dovoljni su za zadovoljavanje dnevne potrebe.

Steknite naviku da između glavnih obroka grickate masne sjemenke koje sadrže nezasićene masne kiseline korisne za očuvanje staničnih membrana. Dragocjeni saveznici su i neke vrste tropskog voća, poput avokada i manga.

Primjer jelovnika

Doručak: šalica punomasnog mlijeka i ploška prepečenca s medom (ili mlijeko s mueslima ili jedan mango)

Užina: jogurt sa žličicom lješnjaka (ili žličicom oraha ili kupina)

Ručak: 5 dag tjestenine s raguom od tunjevine (ili s račićima), zelena salata pomiješana sa sirom, avokadom i kuhanim jajem

Užina: dvije suhe marelice (ili šaka oraha)

Večera: varivo od povrća (ili 5 dag tjestenine s brokulom), zelena salata kao prilog, marinirani inćuni
Ako imate osjetljivu kožu

Konzumirajte svježe sezonsko voće i povrće koje ublažava upalu i pomaže uklanjanju otrova iz organizma.

* Vaši saveznici

Dragocjene su sve namirnice koje sadrže antioksidanse: zeleni kupus, blitva, crne šljive, kupine, jagode, naranče, grejp, kivi, kelj pupčar, špinat, rajčice.

Tajna je u pigmentima: ljubičasto-plavu i crvenu boju daje antocian, supstancija iz skupine flavonoida, neprijatelja slobodnih radikala. Narančastu boju daje beta-karoten koji štiti kožu od ultraljubičastih zraka i neutralizira slobodne radikale. Crvenu boju daje likopen, iz skupine karotenoida. Kupus je, pak, bogat vitaminom C koji je vrlo važan za proizvodnju kolagena i, u kombinaciji s vitaminima A i E, odličan je saveznik u borbi protiv oksidansa te pomaže u čišćenju organizma od štetnih tvari.

Učinkovitost antioksidansa sadržanih u povrću i voću ovisi o svježini: bioflavoni, pigmenti koji daju boju, vrlo su osjetljivi i propadaju u roku od 12 do 24 sata. Vitamin C najbrže se gubi iz namirnica: osjetljiv je na toplinu, svjetlost i kisik, a u vodi se rastapa. Dakle, izbjegavajte dugotrajno izlaganje povrća zraku i svjetlu, a kuhajte ga u vrlo malo vrele vode.

Primjer jelovnika

Doručak: Sok od grejpa (ili dvije suhe šljive), šalica punomasnog mlijeka i cornflakes

Užina: jedno mliječno pecivo (ili jedan jogurt)

Ručak: 8 dag tjestenine s plodovima mora (ili tjestenina s brokulom), crvene i žute paprike kao prilog (ili salata od sirovog špinata), jetra (ili juneći odrezak na žaru sa sokom od limuna)

Užina: sok od marelice i kruške (ili porcija sušenih marelica)

Večera: salata od mahuna (ili sirove mrkve), dva tvrdo kuhana jaja

jutarnji.hr

Komentari

komentara