Ljepota

Mnogo bolja od voska – Domaća pasta od šećera za depilaciju

Napisao admin

Začuđujuće, šećerna pasta koja trajnije uklanja dlačice i čini ih neprimetnijim s mnogo manje bola, ne sadrži ni magične ni glamurozne sastojke, već samo one koje imate u kuhinji. Za 15-ak minuta priuštite sebi potpuno prirodnu depilaciju, od sastojaka koji su nježni prema koži.


depilacija (foto:cure.ba)

Potrebno je: 

225g šećera 

340g meda 

limunov sok (od pola limuna) 

staklena posudica 

štapić za nanošenje 

pamučne trakice

Pripremanje šećerne paste: 

Sve sastojke izmiješajte u dubokom loncu, stavite na srednje jaku temperaturu i zagrijevaj sastojke dok ne proključaju. Odmah smanjite na laganu vatru i kuvajte uz često miješanje dok smjesa ne poprimi zlatnu boju. Za one koje imaju kuhinjski termometar – kada temperatura postigne 120 stepeni Celzijusa, pasta je gotova. Pažljivo prelijte u staklenu posudu i sačekajte da se smjesa ohladi do sobne temperature.

Postupak za nanošenje: 

Koža mora biti čista, bez ikakvih nanesenih proizvoda i suva, da bi pasta lakše prianjala. Pasta se nanosi u smjeru suprotnom od rasta dlačica. Prislonite platnenu traku, čvrsto pritisnite uz kožu i brzo povucite traku. 

Neupotrebljenu šećernu pastu možete da sačuvate za sljedeći put u frižideru (samo je podgrijte), a platnene trake možete da operete u toploj vodi sa sapunom (još jedna prednost ove smjese: lako se čisti).

Index.hr

Komentari

komentara