Ljepota

Naučnici tvrde da je ovo savršena dužina popodnevnog dremanja

Napisao H. H.

Nema osobe koja ne voli da malo prilegne popodne, pogotovo kad nam je ovako tmurno i kišovito vreme

Nema osobe koja ne voli da malo prilegne popodne pogotovo kad nam je ovako tmurno i kišovito vreme. Ipak, to ne znači da ćemo time uvek podići svoju energijui biti odmorniji tokom ostatka dana. Važno je da dobro “odmerimo” koliko ćemo vremena provesti u krevetu, jer bi previše spavanja moglo da bude štetno po naš organizam.

Verovatno vas zanima koje je to idealno trajanje dremke? Prema ekspertu za spavanje Dženifer Ekerman, najbolje dremke traju od 20 minuta do sat i po vremena. One od pola sata ili sat vremena izazivaju najveći umor nakon buđenja. Ona je ukratko objasnila i koje su prednosti različitog trajanja popodnevnog spavanja.

Ako se niste dovoljno naspavali prethodne noći, preporučljivo je da to nadoknatite tokom dana, 90-minutni odmor je najefiksniji način na koji možete pomoći svom mozgu da se regeneriše, iako je nedavno popodnevno dremanje povezano sa povećanim rizikom od demencije. Bez obzira na količinu spavanja, ne postoji ni jedan dokaz koji može reći da je to štetno po vaše zdravlje.

 

– Brojne studije su pokazale da popodnevno dremanje povećavaju budnost, kreativnost, raspoloženje i produktivnost u kasnijim satima dana. Dremanje smanjuje stres i rizik od srčanog i moždanog udara, dijabetesa i prekomernog povećanja telesne težine. – kaže dr Ekerman.

Ako se pitate kada je najbolje vreme za dremanje, odgovor je da to zavisi od vašeg hronotopa. Ako sustajete rano ujutru, onda ćete osetiti potrebu za dremanjem već oko 13:00. Ako ste noćni sova, potrebu za dremanjem ćete osetiti oko 15:00 časova.                                                                       Telegraf.rs

Komentari

komentara