Ljepota

NEMOJTE KORISTITI FEN U HOTELIMA: Kad čujete zbog čega, nosit ćete svoj…

Napisao H. H.

Rijetkima na popisu za prtljagu bude i fen za kosu jer ga mnoge hotelske sobe imaju.

Zašto onda nositi svoj, pitate se?

Odgovor na to pitanje može vam dati istraživanje koje je proveo “ABC NEWS”, a otkrivena je zastrašujuća količina bakterija na tim uređajima.

Fen za kosu nije često na “meti čistačica”, a mnogi ljudi ne peru često svoje ruke, ili bar ne uvijek kada bi trebali.

Istraživanjem je utvrđeno kako sušila u hotelskim sobama, a koje gosti plaćaju u rasponu od 98 do 500 dolara, sadrže zastrašujuću količinu bakterija, piše “AOL”.

Savjetujemo stoga, da ako niste ponijeli svoje sušilo za kosu na put, radije vežite kosu u rep ili nakon pranja pustite da se osuši na zraku.

Pored fena, i ove stvari sadrže bakterije.

Daljinski upravljač

Prema ranijim istraživanjima o prljavštini u hotelskim sobama, daljinski upravljač je ubjedljivo broj jedan. Potvrđeno je i istraživanjem iz 2012. godine da je daljinski upravljač, zajedno sa toaletom, stvar na kojoj se krije najviše bakterija.

Prekrivači i dušeci

Uobičajeno je da se posteljina mijenja i pere između dolaska i odlaska gostiju, ali ponekad se gosti tako brzo smjene da ne stižu da operu prekrivače. Dok spavamo, tijelo osobađa ulja i otpušta mrtve ćelije kože, a uz to mogu da se rašire i bakterije koje svi prirodno imamo na tijelu.

Čaše

U mnogim hotelima goste na stolu dočekuje i čaša, ali vjerovatno bi trebalo da je operete prije nego što je upotrebite. To posebno važi ako čaša stoji u kupatilu.

Vjerovali ili ne, ranije istraživanje iz 2008. je pokazalo da 11 od 15 testiranih hotela ne nosi čaše na čišćenje, već ih samo obriše.

Prekidači za lampu ili svjetlo

Isti tim istraživača koji je utvrdio da je daljinski najprljaviji u hotelskoj sobi, otkrio je da se brojne bakterije nalaze na prekidačima za lampu ili svjetlo, prenosi “Novi“.

Komentari

komentara