Ljepota

Njega lica – Pravilno čišćenje lica

Napisao admin

Znate koliko je važno da čistite lice, ali možda to radite pogrešno. Provjerite najveće zablude čišćenja lica i ponovo provjerite svoju rutinu. Potrebno je puno više za dobro i kvalitetno čišćenje lica nego što mislite. Evo nekoliko najvećih grešaka i kako ih ispraviti.


Lijepo lice (foto: cure.ba)

  1. Odaberite pravo sredstvo za čišćenje lica: sredstvo za čišćenje bi trebalo pomoći koži i pripremiti je za druge proizvode za njegu,  kao što su serumi i kreme. Odaberite blago, hidratizirajuće sredstvo koje uklanja masnoće i ostatke nečistoća a da ne ostavlja vašu kožu suhu, zategnutu ili nestabilnu..
  2. Prvo operite ruke: dobro operite ruke prije nego što počnete prati lice. Ne želite da prenesete sve bakterije sa ruku na lice.
  3. Koristite mlaku vodu : ispiranje lica hladnom vodom da zatvorite pore je mit – voda koja je previše topla ili previše hladna će samo šokirati i iritirati kožu, i uzrokovati pucanje kapilara.
  4. Nemojte biti toliko direktne: nikada ne nanosite sredstvo za čišćenje a da prethodno ne navlažite lice. Većina sredstava za čišćenje lica su pregruba i treba ih razrijediti sa vodom. Koristite manju količinu proizvoda i napravite pjenu vrhovima prstiju, te nanesite blagim, kružnim pokretima da oslabite nečistoće.
  5. Isperite i ponovite: ostaci proizvoda će isušiti kožu i začepiti pore. Ispirajte sve dok ne uklonite svo sredstvo za čišćenje iz kože. Ne zaboravite da isperete i liniju kose, vrat i strane nosa. Ovo su mjesta koja često propustimo a koja mogu dovesti do iritacija kože.
  6. Nemojte koristiti piling previše često: kiseline i agensi za ribanje su namijenjeni da izglade kožu uklanjajući mrtve ćelije kože, ali ako radite piling prečesto, možete skinuti i isušiti novi sloj. Vremenom će to oslabiti prirodnu barijeru kože.
  7. Odbacite peškiriće i druge krpice za pranje: vrhovi prstiju su uvijek najbolji. Ali, ako baš morate koristiti peškirić, uvjerite se da je čist i nikada nemojte trljati. Koža na vašem licu je osjetljiva i ako je trljate grubo sa peškirom možete dovesti do abrazije i bora.
  8. Završite sa hidratizirajućim sredstvom: nanesite hidratantnu kremu dok je vaša koža još uvijek vlažna, da osigurate ravnotežu vlage.
  9. Previše dobrih stvari: pranje lica dva do tri puta dnevno je zdravo, ali previše čišćenja će poremetiti prirodnu funkcije i može pogoršati stanja poput akni.
  10. Dobar noćni odmor: nikada ne idite na spavanje bez odgovarajućeg čišćenja lica. Ostaci zagađivača u vašoj koži preko noći mogu uzrokovati nagomilavanje gljivica koje mogu dovesti do crvenila.

 

 

malezensketeme.com

Komentari

komentara