Ljepota

Pobijedite neugodan zadah tokom posta

Napisao H. H.

Iako se o koristima posta dosta govorilo, danas ćemo pisati o jednom proizvodu posta, koji često stvara nelagodu i uzrokuje neugodne situacije.

Halitoza je medicinski termin koji se koristi da opiše neprijatan zadah iz usta. Upravo je neugodan zadah pri vrhu popisa problema zbog kojeg se ljudi javljaju stomatologu, prenosi “Novi“.

Ono što možemo uraditi ovog ramazana je održavati odličnu oralnu higijenu. Trebamo čistiti usta i zube, prati ih i koristiti zubni konac.

– Usta trebamo ispirati sa vodicom za usta. To trebamo činiti minimalno dva puta dnevno. Nakon buđenja i prije odlaska na spavanje.

– Zube trebamo prati najmanje 2 minute, trudeći se da pri tome četkicom za zube nježno izmasiramo i desni i operemo i jezik. Investirajte u električnu četkicu za zube, jer je kroz studije dokazano da ona višestruke efikasnije čisti zube i usnu šupljinu od obične četkice za zube.

– Studije su također dokazala da upotreba zubnog konca, interdentalnih četkica, i četkica za jezik u mnogo čemu doprinose čistoći i održavanju zdravlja usne šupljine i zuba. U toku posta, muslimani mogu prati svoje zube i više od dva puta, koristeći pastu za zube, ali prilikom pranja trebaju voditi računa da ne progutaju pastu za zube niti vodu.

– Također je dozvoljena upotreba vodice za usta, ukoliko se vodi računa da se ne proguta.

Redovno pranje zuba i ispiranje usta, upotreba zubnog konca i vodice za usta treba da doprinese tome da vaš zadah ovog ramazana bude pod kontrolom.

Na kraju, bitno je znati zašto postimo, a to je zarad Allahovog zadovoljstva i nagrade

Poslanik sallallahu alejhi ve sellem nam je prenio u jednom hadisu: ”Zadah iz usta postača ljepši je Allahu subhanehu ve te’ala, od mirisa miska.”

Komentari

komentara