Ljepota

Lijek za opekotine od sunca imate u frižideru: Djeluje blagotvorno na kožu, olakšava bol i pomaže u oporavku!

Napisao A. K.

Već i ptice na grani znaju da se treba štititi preterane izloženosti UV zracima što ćemo najbolje postići ako se jednostavno klonimo sunca u najtoplijem delu dana.

Ali kako to često nije moguće, trebali bismo da se zaštitimo šeširima, kapama i ostalim pokrivalima za glavu ali i na otkrivene delove kože naneti zaštitnu kremu.

A ako i uz sve mere predostrožnosti, ipak dobijete opekline od sunca, lek se već verojatno nalazi u vašem frižideru. Reč je o hladnom mleku.

Doktor Džošua Zehner, dermatolog iz Njujorka, kaže da mleko može da pomogne u olakšavanju bola zbog opekotina, a komprese natopljene mlekom pomoći će koži da se oporavi.

„Oblozi od mleka pomažu kod upaljene kože jer proteini iz mleka umiruju svaku nadraženost. Takođe, mleko sadrži vitamine A i D kao i aminokiseline, mlečne kiseline i masti koje blagotvorno deluju na kožu. Vitamini leče povređenu kožu, a mlečne kiseline pomažu u uklanjanju mrtvih ćelija“, kaže doktor Zehner.

Osim mleka, opekline možete lečiti i jogurtom, što je lek već dobro poznat u našim krajevima. I mleko i jogurt koji ćete naneti na suncem opečenu kožu, trebali bi da budu hladni.

Ali pripazite – bez obzira na blagotvoran učinak koji mleko ima na kožu, i dalje je najvažnije učiniti sve da do opeklina uopšte ne dođe. Znači, mažite se kremama za sunčanje i držite se hlada.

Izvor: jutarnji.hr

Komentari

komentara