Ljepota

Otkrivamo – 5 prirodnih regeneratora za kosu koje možete čak i pojesti

Napisao admin

U kosi se nalaze najbrže rastuće stanice u organizmu koje troše mnogo energije zbog čega je ona jedan od prvih sporednih sustava koji nastradaju u stresnim razdobljima. Među prvim pokazateljima da je vašoj kosi potrebna ' nadohrana' uz ispadanje je i gubitak sjaja vlasi.


Kosa (foto: cure.ba)

Zeleni čaj djeluje kao prirodni regenerator zahvaljujući svojim antoksidativnim svojstvima

1. ZELENI ČAJ

Jedan od savršenih prirodnih lijekova koji zahvaljujući antoksidativnim svojstvima pruža zaštitu folikula same vlasi je zeleni čaj. On sadrži i visok udio vitamina E koji ima umirujuća svojstva na vlasište čime usporava lučenje žlijezda lojnica koje su odgovorne za masnu kosu.

Med od lavande zbog umirujućeg djelovanja na kosu i vlasište najbolji je prirodni regenerator

Priprema: U pola litre kipuće vode ubacite dvije vrećice zelenog čaja. Nakon što se čaj ohladi izvadite vrećice i njime isperite kosu. Ostavite oko 4 minute i nakon toga kosu isperite hladnom vodom.

2. MED

Boja i tekstura meda ovise o cvijetu iz kojeg je dobiven, a koji uvjetuje i  primjenu medu najpoznatijeg zaštitinika našeg zdravlja, ali i ljepote. Za njegu i sjaj kose preporuča se med od lavande zbog umirujućeg djevovanja na vlasi, ali i zbog rijeđe teksture koja se ne lijepi za vlas kose poput drugih vrsta meda.

Priprema:

U zdjelicu ulijte tri šalice mlake vode i u nju dodajte jušnu žlicu meda od lavande. Miješajte dok se med ne rastopi, a potom kosu isperite ovim pripravkom nakon kojeg ispiranje u čistoj vodi nije niti potrebno.

Limun, jaja i maslinovo ulje namirnice su koje njeguju kosu

3.LIMUN

Obilje vitamina C, ali i velika količina antioksidansa koje sadrži ovaj najpoznatiji citrus pomoći će u čišćenju tjemena od nakupljenih mrtvih stanica, očistit će vlasi i kosi vratiti potreban sjaj. Kiselost koju sadrži limun može vlasi isušiti stoga se preporuča pomiješati ga s maslinovim uljem.

Priprema: Iscijedite polovicu limuna i razrijedite je s decilitrom tople vode u koju ste prethodno umiješali žličicu maslinovog ulja. Sve sastojke dobro izmiješajte i stavite na kosu oko tri minute, nakon čega je isperite u toploj vodi.

4. JAJA

Poznata od davnina kao omiljena namirnica za sjaj kose, jaja se najčešće nepravedno izbjegavaju zbog neugodnog mirisa koji ostaje na vlasištu nakon ispiranja. Ovu nepoželjnu pojavu lako možete riješiti pomoću jogurta i limunove korice, a kosu adekvatno nahraniti i osviježiti. 

Priprema: 

Naribajte koricu četvrtine limuna i dodajte je u polovicu šalice jogurta. Žumanjak dobro izmiješajte i dodajte u jogurt, smjesu nanesite na kosu i ostavite da djeluje najmanje pet minuta potom je isperite u vodi u koju ste dodali par kapi eteričnog ulja ružmarina.

5.JABUČNI OCAT

Ovaj prirodni pripravak bogat je alfahidroksi kiselinama koje rastvaraju nakupine prljavštine na vlasima i zaglađuju sloj orožnjelih stanica dlake. Već nakon par ispiranja jabučnim octom razlike u sjaju kose itekako su uočljive.

Priprema: U zdjelicu stavite tri žlice octa i 1,5 decilitra tople vode. Sve dobro izmiješajte te nanesite na ispranu kosu. Ostavite da tako odstoji oko pet minuta te kosu isperite.

zadovoljna.hr

Komentari

komentara