Ljepota

Prirodne maske – Kivi za kosu, limun za ruke, so za opuštanje

Napisao admin

Slana kupka poboljšava cirkulaciju, piling od šećera ubrzava obnovljanje kože, a limun ujednačava njenu boju. Za kosu je najbolji kivi jer sprečava sušenje dlake.


kosa (foto:cure.ba)

Zima i vjetar isušuju, a da bi se koža brže obnovila, dovoljno je jednom nedjeljno napraviti piling. U njezi kože ruku pomaže limun, bogat vitaminom C, koji ujednačava boju kože, i voćnom kiselinom koja uklanja mrtve ćelije. U posudu iscijedite limun srednje veličine, dodajte šoljicu bijelog šećera, pola šoljice maslinovog ulja ili ulja grožđa i dvije do tri kašičice meda. Dobijenom smjesom istrljajte kožu i isperite je mlakom vodom. Dodatak maslinovog ili ulja grožđa kao i meda nahraniće kožu, tako da nakon pilinga ne trebate da nanesete hidratantnu kremu.

Maska za lice od krastavaca

Pomiješajte u blenderu pola velikog oguljenog krastavca i kašičicu maslaca od badema. Smjesu nanesite na lice i vrat i ostavite da djeluje pet do 10 minuta. Oči pokrijte kriškama svježeg krastavca kako bi smanjili natečenost. Nakon 10 minuta isperite lice mlakom vodom. 

Krastavci su bogati vitaminom C i kofeinskom kiselinom koji sprečavaju zadržavanje vode. Maske pomažu kod podočnjaka, dermatitisa, a velike količine vitamina E usporavaju starenje i pucanje kože. 

Sjajna kosa

Umutite bjelance i dodajte dvije kašičice jogurta, dvije kašičice izgnječenog avokada, kašičicu izgnječenog kivija, dvije i po kašičice meda i pet do osam kapi esencijalnog ulja ruzmarina. Sastojke pomiješajte, nanesite na kosu i ostavite masku da djeluje 20 minuta. Nakon toga isperite kosu hladnom vodom. 

Kivi i avokado hrane kosu i štite je od isušivanja, dubinski vlaže vlasište i pojačavaju cirkulaciju, dok jogurt stimuliše rast.

Piling lica

U posudu stavite dvije kašičice kukuruznog brašna i dodajte umućeno bjelance. Smjesu laganim kružnim pokretima utrljajte u kožu i ostavite da djeluje 10 minuta. Nakon tog isperite hladnom vodom. Piling će očistiti nečistoću i ukloniti mrtve ćelije kože, a hladna voda će smanjiti pore. 

Šećer za cijelo tijelo

U posudu stavite šoljicu maslinovog ulja i dodajte pola šoljice smeđeg šećera. Po želji možete staviti i nekoliko kapi omiljenog esencijalnog ulja. Umasirajte mješavinu nakon tuširanja, kružnim pokretima, ali nemojte se masirati duže od jedne minute kako ne biste izazvali iritaciju. Nakon toga se istuširajte mlakom vodom. 

Maslinovo ulje će nahranit kožu, a masaža smeđim šećerom će pojačati cirkulaciju.

Opuštajuća kupka

Pomiješajte tri i po šoljice morske soli, pola šoljice soda bikarbone i nekoliko kapi eteričnog ulja po izboru. Ulje limuna osvježava, a jasmina i lavande smiruje.

Sastojke dodajte u kadu ispunjenu toplom vodom i opuštajte se najmanje pola sata. Vruću vodu treba izbjegavati zato što isušuje kožu. So opušta mišiće i podstiče cirkulaciju, a soda bikarbona pomaže u regulisanju prirodnog pH kože.

Blic.rs

Komentari

komentara