Ljepota

MUČITE LI MUKU SA BRADAVICAMA: Ovo je odličan način da ih se riješite ZAUVIJEK!

Napisao H. H.

Neki bi bradavice s lica ili nekog drugog dijela tijela uklonili zbog estetskih razloga. No budući da kruže savjeti da je tako nešto bolje ne dirati, neki se ustručavaju preduzeti konkretne korake. Je li njihovo uklanjanje bezopasno?

Kao prvo, treba razlikovati virusne, zarazne bradavice, koje mogu biti posljedica HPV-a, od kožnih fibroma. Ove prve treba liječiti iz zdravstvenih razloga.

I kožne fibrome pacijenti često zovu bradavicama, no njih se može ukloniti iz estetskih razloga ili zato što dolazi do upalnih procesa zbog trenja. Razlika je i u tome što oni nisu prisutni od rođenja.

– Primjerice bradavice koje se znaju pojaviti (slične mekim fibromima) ispod pazuha nazivaju se filiformne veruke. Ove virusne bradavice sklone su širenju. U slučaju da im se broj povećava, vrijeme je za njihovo uklanjanje. Možda je uzrok kriva njega kože. Moguće je i da se previše perete, da su posljedica loše depilacije ili su se počele javljati zbog prekomjernog znojenja – pojašnjava doktorica dermatologije Mirjana Tudorić.

Dermatolog ili plastični hirurg odlučiće što je najbolje preduzeti. Zavisno o prirodi promjene, ne morate ih sasvim ukloniti, nego samo smanjiti, izbrusiti ili sl. Krioterapija, odnosno leđenje tekućim azotom najčešća je metoda uklanjanja.

Detaljno se informišite o načinu uklanjanja, ožiljcima, koliko je potrebno za oporavak kože nakon zahvata i cijeni.

 

Izolir traka?

Još 2002. grupa naučnika je uspoređivala djelotvornost izolir trake i tekućeg azota pri uklanjanju bradavica. Nakon što su dva mjeseca svakodnevno nosili izolir traku i jednom nedjeljno koristili kamen za uklanjanje grube, mrtve kože, kod 85 posto pacijenata bradavice su nestale.

S druge strane, zamrzavanje tekućim azotom uklonilo je tek 60 posto bradavica. Stručnjaci su zaključili da izolir traka uzrokuje iritaciju i tako stimulira imunološke stanice našeg tijela da napadnu bradavicu. S druge strane, moguće je da pozitivno djelovanje ima i neka hemikalija iz ljepila.

kk

Narodni lijek

Za liječenje bradavica stoljećima se koristi svježi, žuti sok rosopasa (Chelidonium maius L.) ili tinktura koju dvaput dnevno treba nakapati po bradavici.

Komentari

komentara