Ljepota

Savršeno lice – Otkrijte sve tajne lijepe kože!

Napisao admin

Ukoliko želite savršeno lice obratite pažnju na kreme koje odgovaraju vašem tipu kože i redovno koristite kreme za sunčanje koje štite od isušivanja, pucanja i bora.


koža (foto:cure.ba)

Pogrešan izbor hidratantne kreme može da izazove iritaciju kože i akne. Masnoj koži najviše odgovaraju kreme bez ulja, suvoj one na bazi hijaluronske kiseline i glicerina jer zadržavaju vlagu, a osjetljivoj kreme bez mirisa. Ako imate problema s bubuljicama, umjesto krema preporučuje se da koristite losione bogate vitaminima A, B i E, a izbjegavate one s alkoholom koji samo privremeno isušuju kožu, a dugoročno pojačavaju izlučivanje sebuma. 

Trodnevni test otkriva da li je krema dobra za vas ili ne 

Prije nego što kupite kremu, posavjetujte se s farmaceutom i potražite tester. Kremu je najbolje isprobati na koži vrata ili na unutrašnjoj strani podlaktice zato što je iste debljine kao i koža lica. Dovoljno je da je koristite tri dana kako bi otkrili da li je dobra za vašu kožu ili ne. Kreme na bazi retinola i alfa hidroksilne kiseline mogu da izazovu osip pa s njima treba biti posebno oprezan, posebno ako imate osjetljivu kožu. 

Krema za sunčanje koristi se i zimi 

Najbolji izbor su one koje pružaju zaštitu širokog spektra, odnosno štite i od UVA i UVB zraka. Tokom cijele godine se preporučuje korišćenje kreme sa zaštitnim faktorom 30, a u ljetnim mjesecima s 45. Kremu je najbolje nanijeti odmah poslije tuširanja, a nikako nemojte da zaboravite područje vrata, uši i unutrašnju stranu ruku

Glikolna kiselina i retinol saveznici su u borbi protiv bora 

U borbi protiv bora najvažnija je dobra rutina. Ujutru obavezno treba nanijeti kremu za sunčanje, a uveče se preporučuje kožu nahraniti kremom na bazi retinola. Retinol podstiče obnovu ćelija, učvršćuje kožu i povećava sposobnost zadržavanja vlage. Ako se pojavi crvenilo, kremu možete razrijediti običnom hidratantnom kremom i nanijeti je na suvu kožu. 

Svako drugo veče preporučuje se da uradite piling glikolnom kiselinom koja baš kao i retinol ubrzava obnovu ćelija. Međutin piling treba uraditi najmanje pola sata prije nanošenja kreme na bazi retinola jer će se u suprotnom djelovanje sastojaka međusobno poništiti. 

Prevencija i lijepe usne 

Tajna lijepih usana jeste pravilna njega, ali i prevencija. Zaštitite ih prije nego što ispucaju, naročito tokom vjetrovitih i hladnih dana kada su posebno osjetljive. Najbolje rješenje su balzami sa zaštitnim faktorom 30 i oni na bazi prirodnih ulja, kao što je maslinovo ulje i ulje jojobe, koji smiruju kožu i pomažu joj da zaraste. 

Velike pore 

Nečistoće i ulja zatvaraju pore zbog čega se i šire. Kako bi ih smanjili treba svaki drugi dan koristiti tonik koji sadrži između 0.5 i jedan posto salicilne kiseline. Ona pomaže u odstranjivanju mrtvih ćelija kože i djeluje protivupalno. Preporučuje se bar jednom nedjeljno tonik zamijeniti manje agresivnom gel-kremom za čišćenje. Velike pore može da sakrije i puder sa svjetlucavim česticama, a dovoljno ga je nanijeti na kritično područje.

Vitamin C sprečava neželjeni sjaj 

Kreme koje ne sadrže ulje, a bogate su vitaminom C pomažu u kontroli neželjenog sjaja kože. Instant rješenje su i listići za kontrolu sjaja koji u trenu upiju višak ulja na koži kao i puder u prahu. Ipak s njim ne treba pretjerivati, već ga je najbolje nanijeti samo na područje čela, brade i nosa. 

Tečni korektor najbolje skriva podočnjake 

Tamni podočnjaci otkrivaju umor, ali mogu se lako sakriti. Korektor treba da bude kao i vaša boja kože, a nikako ne svjetliji jer će samo privući pažnju na kolutove ispod očiju. Takođe, najbolje je koristiti tečni korektor zato što se brzo upija i ne ostavlja grudvice. 

Osjetljiva koža voli kreme bez alkohola 

Osjetljiva koža sklona je crvenilu i perutanju, pa joj odgovaraju samo kozmetički preparati bez alkohola i mirisa. Osim toge, ne preporučuje se korišćenje tonika zato što je preagresivan. Što se tiče krema za sunčanje najbolje je koristiti one na bazi cink oksida zato što su nježne za kožu. 

Kako se riješiti bubljica 

Ako se na koži pojavi bubuljica najlakši način da je se riješite jeste maska na bazi sumpora koja uništava bakterije i sprečava upale. Dovoljno ju je nanijeti i ostaviti da djeluje pet minuta. To će smanjiti bubljicu, a prije spavanja treba nanijeti kremu s 2,5 procentnim benzoil peroksidom. On čisti pore i djeluje antibakterijski. Ipak najbitnije je ne dirati kožu lica prstima zato što možete samo da pogoršate upalu.

Piling i hidratacija kože 

Da bi koža bila hidrirana treba je dobro očistiti zato što jedino tako krema može da prodre u ćelije i obnovi ih. Piling je dovoljno raditi jednom nedjeljno, a pažnju treba posvetiti i koljenima i laktovima zato što je koža tamo najgrublja. 

Osim pilinga, sastavni dio rutine trebala bi da bude krema sa zaštitnim faktorom ujutru i bogata noćna krema uveče. Kreme s avokadom, bademovim uljem i Shea maslacem će poboljšati strukturu kože, vratiti joj mekoću, ali i svjež izgled, piše 24 sata.

Kako pronaći pravi serum za kožu 

Serumi dubinski obnavljaju kožu, a za meku kožu najbolji su oni na bazi hijaluronske kiseline. Serumi s retinolom učvršćuju kožu, a oni sa sojom ublažavaju tamne mrlje. Neprijatne mrlje osim soje ublažavaju i kreme s retinolom, ali i one s hidrokinonom, ali o tome je najbolje posavjetovati se s dermatologom.

S media

Komentari

komentara