Ljepota

Riješite se STARAČKIH PJEGA i fleka sa MLIJEKOM i KROMPIROM! (RECEPT)

Napisao H. H.

Staračke pjege najčešće se javljaju na dijelovima kože koji su bili izloženi sunčevom zračenju – poput lica, šaka, dekoltea i ramena. Hiperpigmentacije nastaju usled pojačanog, neravnomjernog stvaranja pigmenta melanina u koži.

Do toga mogu dovesti različiti faktori, poput hormonskih promjena, primjene kozmetičkih preparata ili kontakta s nekim hemijskim sredstvima. Ipak, najčešči uzrok je izlaganje sunčevim zracima, koji na mestima gde su melanociti osetljiviji na delovanje UV zraka dovode do hiperprodukcije pigmenta melanina i stvaranja pega i fleka.

Da biste djelovali preventivno i spriječili pjege i fleke, neophodno je da:

1. Koristite adekvatnu zaštitu od sunca. Prilikom svakog izlaska na sunce, pa čak i u gradskim uslovima, treba nanijeti kremu sa širokim spektrom UV zaštite.
2. Iz upotrebe izbacite sve preparate ili lijekove koji su fotosenzitivni.
3. Iz upotrebe izbacite kozmetičke preparate koji dovode do fotoalergijske reakcije – poput mirisa, citrusnih eteričnih ulja ili antibakterijskih supstanci.

Prvi korak

Tretiranje već postojećih pjega i fleka veoma je kompleksno i nije uvijek najuspješnije, te treba biti vrlo uporan i preparate primenjivati redovno. Za što uspešnije rezultate poželjno je redovno raditi piling kože, ali upotrebljavati i maske, tonike i serume koji deluju na izbjeljivanje i ujednačavanje boje kože. Iz prirode možemo odabrati nekoliko sirovina koje imaju najviše efekta u tretiranju ovog problema, a to su peršun, limun, mlijeko, med, jogurt, krompir…

PROČITAJTE  Imate dijareju (proliv)? Evo par savjeta kako ju zaustaviti!

Ništa bolje od peršuna

Jedna od efikasnih biljaka koje vam mogu pomoći da uklonite neželjene pjege i fleke jeste peršun. Bogat je vitaminom C, kalcijumom i kalijumom. Na kožu djeluje tako što stimuliše stvaranje kolagenih vlakana, izbjeljuje kožu i ujednačava njen ton.
U šerpicu sipajte 2 dl obične vode i 25 g svježih listova peršuna. Stavite na šporet i zagrijevajte dok ne provri, a zatim sklonite s vatre, poklopite i sačekajte da se potpuno ohladi. Potom procijedite, pa dodajte 2 dl mineralne vode koju ste prethodno ostavili da izlapij. Zatim ovu tečnost prespite u staklenu bočicu i dobro promućkajte. Čuvajte u frižideru i koristite za tamponiranje kože zahvaćene pegama i flekama. Postupak ponavljajte nekoliko puta u toku dana. Ukoliko budete veoma uporni, pjege će polako početi da blijede, a posle nekog vremena – potpuno će nestati.

Probajte krompir i mlijeko

Kombinacija krompira i mlijeka takođe je odlična za uklanjanje hiperpigmentisanih promjena s površine kože. Sok od krompira sadrži enzime koji izbjeljuju, dok je kod mlijeka za to zadužena mliječna kiselina. Preparat za izbjeljivanje pjega i fleka pripremite tako što ćete jedan krompir oprati, a zatim narendati, dodati mu kašičicu maslinovog ulja i kašiku mekinja. Miješajte dok se sastojci ne sjedine, pa ih prelijte s onoliko mlijeka koliko je dovoljno da se prekrije površina krompira. Ovu mješavinu ostavite da odstoji sat vremena.

PROČITAJTE  KORISTITE SVAKO JUTRO: Ako se često budite začepljenog NOSA i kišete, ovo je pravo rješenje tog problema!

Čvrste delove mješavine (krompir i mekinje) u vidu maske nanesite na regije kože na kojima se nalaze pjege. Ostavite da deluje dvadesetak minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Nakon toga kožu istrljajte tečnim dijelom mješavine koju ste prethodno pripremili. Ukoliko vam preostane još tečnosti, prespite je u staklenu flašicu i čuvajte u frižideru. Svakodnevno premazujte pjege na koži, ostavite da deluje desetak minuta, pa isperite hladnom vodom. Ovu masku za izbeljivanje primenjujte jednom nedeljno, ali svake nedelje da bi imala efekta.

Limun – prirodni kozmetičar

Limun je jedan od najpoznatijih tradicionalnih preparata za izbjeljivanje tamnih pjega i fleka na površini kože. Zahvaljujući limunskoj kiselini u svom sastavu – izbjeljuje kosu, ali i kožu. Kao i u slučaju drugih preparata, i s njim treba biti veoma uporan i primjenjivati ga redovno. Međutim, u ljetnim mjesecima treba biti vrlo oprezan budući da
limun povećava osetljivost na sunce, te ga treba primjenjivati u večernjim satima. Osim toga, ako imate veoma osjetljivu kožu, limunov sok je može iritirati i peckati, te se u tim slučajevima preporučuje njegovo miješanje s medom ili mlijekom prije aplikacije. Limunov sok može se primjenjivati direktno: jedan limun presjecite napola pa njime masirajte regije zahvaćene pjegama i flekama. Masaža treba da traje desetak minuta, a sok se zatim ispere mlakom vodom.

Komentari

komentara