Ljepota

Redovna njega garancija je zdravih nogu: Vodite računa o stopalima

Napisao H. H.

Stopala su najudaljeniji dio tijela od srca i kičme pa prva bilježe nervne promjene na tijelu. Da bi bila zdrava, odmorna i bez bolova, stopalima je potrebna posebna njega.

Na njih pažnju obraćamo obično tek uoči sezone otvorenih cipelica i sandalica pa ih ušminkamo i sredimo, a s obzirom na to da nas ona drže tokom cijelog dana, trebalo bi im posvetiti mnogo više pažnje.

Uklonite lak

Poznata je činjenica da ortopedi nisu ljubitelji lakova za nokte na nožnim prstima i to zato što lakovi obično sadrže hemikalije koje oštećuju gornji sloj nokta. Nakon dugotrajne upotrebe laka, nokti postaju lomljivi i mijenjaju boju. S druge strane, stručnjaci tvrde da su saloni za pedikir i manikir prava mala legla gljivičnih infekcija. Nemojte lakirati nokte na nogama najmanje mjesec i javite se ljekaru ukoliko primijetite žute mrlje na noktima i nakon tog perioda.

Ugodna obuća

Iako će mnoge dame negodovati na ovu informaciju, istina je da su patike najbolja obuća za stopala. Istraživanja provedena u Americi pokazala su da čak 88 posto žena nosi obuću koja im je mala, a 55 posto njih već ima čukljeve. Žene nikako ne bi trebale svakog dana nositi visoke potpetice. Idelana potpetica trebala bi imati šest centimetara ili malo manje, a ni potpuno ravne baletanke nisu baš najsretniji izbor.

Osim toga, najbolji način da odmorite umorna i bolna stopala jeste da ih po povratku sa posla podignete. Ortopedi, također, savjetuju upotrebu sprejeva protiv znojenja, koje ćete nanositi ujutro prije nego što se obujete i navečer prije spavanja korištenje krema koje će stopala održati hidriranima. Hidratizacija stopala može pomoći pri smanjivanju mnogih problema, posebno kod problema sa žuljevima.

Pojava grčeva

Grč u stopalima uobičajen je problem koji može biti znak nervnih problema, ali je mnogo češće pokazatelj dehidracije ili loše prehrane. Svakog dana, a naročito tokom vježbanja, pijte odgovarajuće količine tekućine, a dobro bi bilo povećati unos hrane s kalijem, magnezijem i kalcijem.

Nedostatak dlačica

Iako se većina žena veseli manjku dlačica na nožnim prstima, ono može ukazivati na probleme u cirkulaciji. Iznenadni nedostatak dlaka znak je da stopala ne dobivaju dovoljno krvi kako bi održala rast dlaka. Postoji mogućnost da srce ne pumpa dovoljno krvi do stopala pa bi bilo dobro posjetiti ljekara.

Uvijek hladna

Hipotireoza je najčešći uzročnik hladnih stopala, koje je nemoguće ugrijati. Ako imate više od 40 godina, moguće je da imate lijenu štitnjaču. Ova bolest može izazvati i gubitak kose, vrtoglavice, nagli dobitak težine, ali i depresiju. Jednostavne krvne pretrage mogu pokazati treba li vam terapija.

Neugodni čukalj

Koštana izraslina na zglobu kod početka nožnog palca nije posljedica nošenja visokih štikli. Naprotiv, riječ je o genetskom deformitetu stopala, koje se može pogoršati nošenjem neodgovarajuće obuće. Jedini način da se neugodni čukljevi isprave je operacija.

Bol u peti

Plantarni fasiitis ili sindrom prenaprezanja najčešći je uzročnik snažne boli u peti. Obično se pojavljuje u trenutku kad ustajete iz kreveta ili se dižete sa stolice. Pogoršati ga može nošenje preuske ili neodgovarajuće obuće te zanemarivanje laganih vježbi za istezanje mišića.

Otečena stopala

Otečena stopala javljaju se nakon dužeg hodanja, stajanja ili nošenje neodgovarajuće obuće. Ali, ako noge stalno natiču, to može biti posljedica nepravilnog rada bubrega ili srca, ali i reakcija na lijekove za dijabetes i visok pritisak. Otečene noge mogu uzrokovati i reumatični artritis i osteoporoza. Ako otok ne splasne, najbolje je posjetiti doktora.

Komentari

komentara