Ljepota

Problemi s tenom – 5 svakodnevnih namirnica koje uništavaju ten

Napisao admin

Problemi s tenom mogu se javiti u bilo kojoj dobi i ne moraju biti isključivo u obliku prištića. Natečenost, podočnjaci, sivkasti ten nepravilnosti su na koži koje ponekad niti najskuplja kremica ne može riješiti jer problem dolazi iz tijela, tačnije iz onih namirnica kojima ga hranimo, a koje uništavaju dobar ten.


lice (foto:cure.ba)

1. Sol

Budite li se s osjećajem natečenosti oko očiju, obratite pažnju što ste tačno konzumirali dan prije. Hrana koja sadržava previše soli izaziva zadržavanje vode u tijelu što dovodi do oteklina.

Budući da je koža oko očiju tanka, to područje se lako nadima, a ovi loši učinci soli povezani su s godinama i najčešće se pojavljuju u srednjoj dobi.

2. Mlijeko

Obrano mlijeko i akne u uskoj su vezi, jer viši iznos bioraspoloživih hormona koji se nalaze u mlijeku ne mogu biti apsorbirani u mast što dovodi do pretjeranog lučenja žlijezda koje proizvode masne izlučevine. Osim toga kod nekih osoba mlijeko može podstaknuti neželjeno crvenilo na licu.

3. Špinat

Određeno lisnato povrće poput špinata prirodni je izvor visokih količina joda, a prehrana s previše ovog elementa može dovesti do akni.

Stoga ako ste inače skloni upalnim procesima konzumiranje navedenih namirnica svedite na minimum.

4. Rafinirani ugljeni hidrati

Zalogajčiće poput bijelog hljeba, tjestenine i kolača najbolje je izbjegavati jer ove namirnice imaju visok glikemijski indeks koji izaziva brz i veliki porast nivoa glukoze u krvi čiji višak se ne apsorbira nego uskladištuje kao mast. 

Višak masti dalje utiče na lučenje žlijezda koje uzrokuju pojavu prištića na licu te osim njih uzrokuje i sivilo na licu.

5. Šećer

Prekomjerno unošenje šećera u organizam ne šteti samo liniji, nego i koži jer njegovim konzumiranjem se događaju hemijske reakcije koje dovode do gubitka elasticiteta u koži što dovodi do pojave bora. 

Dokazano je naime kako se molekule šećera lijepe na kolagen i molekule elasticiteta u koži što ih čini tvrđima, slabijima i manje otpornima na štetne uticaje.

Zadovoljna

Komentari

komentara