Ljepota

ZIMSKI BEAUTY ZAŠTITNICI – Baby ulje čuva nokte, a glicerin kožu

Napisao admin

Zima, niske temperature i vjetar uništavaju kožu, pa nerijetko u hladnim mjesecima imamo problema sa suhoćom, ekcemima i perutanjem.


lice (foto:cure.ba)

Problem se krije u nedostatku vode u organizmu. Naime, zimi je zrak toliko hladan da ne može zadržati vlagu pa isušuje kožu, a dehidraciji doprinosi i grijanje, napomenula je američka dermatologinja dr. Jennifer Linder. 

Brzo rješenje su ovlaživači zraka u prostorijama kojima najviše boravite. Oni će pomoći da koža ne gubi previše vlage, dodala je.

Suha koža lica stvara debeli zaštitni sloj 

Ako imate problema sa suhom kožom lica, posebnu pažnju posvetite području nosa, obrva i brade jer je najosjetljivije. Suha koža na vanjske utjecaje reagira tako da stvara debeli zaštiti sloj u koji ne prodire ni vlaga. To možete spriječiti tako da napravite piling lica i kožu namažete hidratantnom kremom na bazi mliječne kiseline koja prodire u najdublje slojeve, objasnila je dermatologinja dr. Susan Evans. 

Za izrazito suhu kožu koja se peruta ne preporučuje se piling jer je može dodatno nadražiti. Umjesto toga treba koristiti kreme s glicerinom i ureom koje privlače vlagu iz zraka, dodala je. 

Kod perutanja kože pomaže i šampon protiv peruti zato što su ljuskice vrsta peruti. Lice umijte šamponom i potom namažite tankim slojem kreme s hidrokortizonom koja će obnoviti kožu, savjetuje dr. Evans.

Kod kvržica na rukama i nogama pomaže glicerin

Ruke su uz lice najugroženije zimi, a suha koža i pukotine čini ih podložnijima različitim bakterijskim infekcijama. Treba izbjegavati antibakterijske sapune na bazi alkohola jer mogu potaknuti upale i ekceme. Kožu ruku i nogu najbolje je njegovati kremama s glicerinom i petrolejom koji smanjuju isparavanje vode iz organizma, istaknula je dermatologinja dr. Jeanine B. Downie.

Zimi treba izbjegavati ruževe s mentolom

Vjetar i hladan zrak glavni su krivci za ispucale usne, a stanje može dodatno pogoršati i slina jer sadrži kiselinu koja izaziva iritaciju. Usne treba nahraniti balzamom na bazi peptida koji hidratizira, a ruževe s mentolom izbjegavati zato što dehidriraju usne, objasnila je dr. Linder.

Kožicu oko noktiju spašava baby ulje

Ispucala koža oko noktiju može biti opasna, osobito ako prokrvari. Otvorene rane podložnije su infekcijama, a da biste to spriječili koristite baby-ulje. Tri do četiri dana tjednu u kožicu umasirajte ulje, a ispucalu kožu odrežite.

Anti-aging preparati mogu nadražiti kožu ispod očiju

Koža ispod očiju je izuzetno osjetljiva, a zimi je na udaru sunca, vjetra i hladnoće. Upravo ju je zbog toga potrebno mazati svako jutro i prije spavanja kremama za područje oko očiju. Anti-aging kreme je najbolje izbjegavati zato što mogu nadražiti kožu, a bolja alternativa su one na bazi kamilice i shea maslaca.

Kvržice na rukama i nogama

Gotovo 30 posto ljudi ima problema s keratozom pilaris, odnosno kvržicama na rukama i nogama. Višak keratina nakuplja se oko folikula dlake zbog čega nastaju tzv. čepići. U takvom slučaju piling ne pomaže jer može izazvati iritaciju, a ako nema upale, kožu se preporučuje mazati kremama s mliječnom kiselinom koji odčepljuje pore i hrani kožu, tvrdi dr. Linder. 

No ako su kvržice crvene i upaljene, obavezno posjetite dermatologa.

cure.ba

Komentari

komentara