Ljepota

Koža joj je kao porcelan: Bacila je sve kreme za lice, sad koristi ovo!

Napisao H. H.

Godine se najviše vide na našoj koži. Kako se odnosimo prema njoj, tako nam se vraća. S godinama koža gubi elastičnost i postaje sve tanja.

Hrana mnogo utiče na izgled kože zato je potrebno jesti zddravo i uravnoteženo, kako bi koža što duže izgledala lijepo. Pazite kako je tretirate, nemojte se nemarno odnositi prema njoj, ne izlažite se bespotreno UV zračenjima. Kažu da se koža najbolje njeguje iznutra, pa vam donosimo spisak namirnica za lijep izgled kože.

Suncokretove sjemenke

Suncokretove sjemenke imaju više vitamina E od lososa, avokada, badema, pa čak i maslinovog ulja. 100 g sjemenki suncokreta sadrži 33.2 mg vitamina E. Vitamin E je jedan od ključnih antioksidansa u koži jer neutralizira oksidaciju slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje kolagena, suhoću kože i bore.

Citrusi

Citrusi su bogati vitaminom C koji je vrlo važan antioksidans za kožu. Vitamin C učestvuje u stvaranju kolagena i elastina koji su važni za zategnut izgled kože. Jedan srednji limun sadrži 100g limuna bez kore sadrži 30.7 mg vitamina C, a naranča 51 mg.

Slatki krompir

Vitamin A vrlo važan za kožu jer pomaže kod kožnih bolesti uključujući i bore. Jedan od najboljih izvora vitamina A je slatki krompir (batat). Namirnice koje također sadrže velike količine ovog vitamina su mrkva, bundeva, mango, dinja, špinat, kelj, blitva i sok od rajčice.

Brazilski oraščići

Ovi orašćići bogati su selenom. Selen je jedan od glavnih antioksidansa koji štiti ćelije od oštećenja, te slobodnih radikala koji dovode do uranjenog starenja. Ovaj mineral je potreban i za jačanje imunološkog sistema te funkcije štitnjače u tijelu. I ostali orašasti plodovi poput badema, oraha i lješnjaka također sadrže dovoljne količine selena.

Laneno ulje

Laneno ulje obiluje omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 omekšava kožu, smanjuje pojavu bora i djeluje protuupalno. Također može pomoći u smanjenju crvenila i upala kože kao na primjer akni, psorijaze i ekcema.

Avokado

Avokado štiti kožu od dehidratacije pa se preporučuje njegovo korištenje uvijek. Ulje avokada potiče obnavljanje ćelija, omekšava i hrani kožu te ju čini glatkom i sjajnom. Ulje avokada sadrži vitamine A, B1, B2, D, E i K te esencijalne masne kiseline. Vrlo je učinkovito u borbi protiv starenja jer hrani kožu i stimulira proizvodnju kolagenskih vlakana.

 

LIMUN I ŠEĆER

Pored onoga što unosite u organizam kožu morate njegovati i izvana!

U toku tuširanja kako bi očistilii svoju kožu od mrtvih sanica možete napraviti piling koji podrazumjeva korištenje dva sastojka. Limun i šećer, sve što treba da uradite jeste da ih pomješate i istrljate vaše lice.

Komentari

komentara