Ljepota

7 (ne)očekivanih promjena u tijelu nakon prestanka uzimanja antibebi pilula

Napisao H. H.

Kontracepcijske pilule, osim sprečavanja neželjene trudnoće, najčešće se uzimaju zbog neredovitih i obilnih menstruacija. Hoće li se one vratiti nakon što pilulu prestanete piti? Doznajte kojih se to 7 promjena dogodi u ženskom tijelu kada prestanete piti kontracepcijske pilule, prenosi Zadovoljna.hr.

1. Bolne menstruacije i grčevi

Bolna menstruacija jedan je od glavnih razloga zbog kojeg žene odluče piti kontracepcijske pilule jer one ublažavaju simptome PMS-a i bolove tijekom menstrualnog ciklusa. Budući da pilula svojim sastavnim hormonima utječe na sprečavanje ovulacije, bez nje je moguće osjećati posljedice ovulacije, odnosno neugodne bolove i grčeve.

2. Gubitak kilograma

Uz neke kontracepcijske pilule žene mogu dobiti na tjelesnoj težini, ali tu se prvenstveno radi o nakupljanju tekućine. Ipak, sve nove pilule koje postoje na tržištu ne dovode do toga. U slučaju da žena dobije na tjelesnoj težini više od tri kilograma u 6 mjeseci, mijenjamo pilule ili ih ukidamo uz uvjet da su sve ženine navike ostale iste, prehrambene i slično, napominje dr. med. Danijela Lučić, specijalistica ginekologije. Prestankom uzimanja pilule moguć je gubitak kilograma zbog smanjenja apetita uzrokovanog hormonalnim promjenama.

3. Manje grudi

Grudi su uvijek ljepše i veće uz kontracepcijski pilule u bilo kojoj kombinaciji, kaže dr. Lučić. To se događa jer grudi reagiraju na komponente estrogena i progesterona u pilulama. Nakon prestanka uzimanja pilule nije neobično ako se grudi vrate na staru veličinu.

4. Obilniji iscjedak

Budući da pilula sprečava ovulaciju, dolazi i do proizvodnje manje količine vaginalnog iscjetka. Nakon prestanka uzimanja pilule, iscjedak opet može biti obilniji. Ipak, treba uzeti u obzir i izgled samog iscjetka, čija se boja, miris i struktura mogu promijeniti i zbog upalnih procesa.

Također može doći do pojačanog iscjetka s tragovima sukrvice, dodaje dr. Lučić.

5. Pojava akni 

Neke žene kao razlog uzimanja kontracepcijskih pilula navode i akne. Jedna od nuspojava prestanka njihova uzimanja može biti i povratak akni zbog hormonalnog poremećaja koji je uglavnom posljedica povećanog nivoa testosterona.

6. Povećana mogućnost trudnoće 

Po prestanku korištenja pilula u prvih šest mjeseci pojačana je mogućnost trudnoće pa se obavezno treba paziti, napominje dr. Lučić.

7. Neredovite i obilne menstruacije 

Upravo su neredovita i obilna krvarenja te anemija jedan od najčešćih razloga, uz kontracepciju, zašto ženama dajemo pilule. Po prestanku uzimanja pilule ona se opet mogu javiti, zaključuje napominje dr. med. Danijela Lučić, specijalistica ginekologije. /HMS/

Komentari

komentara