Ljepota

Sakrijte svaki nedostatak – 14 make-up trikova za savršen izgled

Napisao admin

Postoje načini da sakrijete svaki nedostatak, ali i da posebno istaknete sve ono što vam se dopada na vama.


Sminkanje (foto: cure.ba)

Mala je vjerovatnoća da postoji neka među nama koja je zadovoljna svakim djelićem svoga tijela. Zato učite od profesionalaca i slobodno lažirajte – dajemo vam dozvolu za to.

Ključ za savršeni mejkap leži u – dobrom osvjetljenju. Ne samo da će vam pomoći da izaberete odgovarajući puder i korektor u skladu sa vašim tenom, već ćete jasno vidjeti da li ste ih pravilno i ravnomjerno nanijeli. Najidealnije je dnevno, prirodno svjetlo (šminkanje pored prozora neka vam bude obavezno) ili osvjetljenje koje imitira prirodno svjetlo. Takođe, izbjegavajte šminkanje u prostoriji u kojoj svetlost dolazi s plafona jer to stvara sjenke na licu.

A evo i rešenja za 14 konkretnih beauty situacija:

1. ISTAKNITE JAGODICE
Jagodice poput onih kakve imaju supermodeli lako je izlažirati: uvucite obraze tako da izgledaju upalo, a zatim popunite taj prostor svjetlim bronzerom. Svjetlucavi puder nanesite duž jagodica koje će zbog takvog sjenčenja izgledati istaknutije, baš kao što je prikazano na fotografiji desno.

2. ISPRAVITE NOS
Ukoliko želite da vizuelno izmjenite izgled svog nosa, tačnije malo ga suzite, učinite slijedeće: cijelom dužinom nanesite iluminator, a zatim duž obje strane te linije nanesite korektor za nijansu tamniji od vaše prirodne boje kože. Time što ćete istaći središnji dio, akcenat ćete staviti na oči, a samim tim će strane nosa (i njegova širina) biti manje oučljive. Izbjegavajte vidljive linije.

3. SAKRIJTE BUBULJICU
Da biste sakrile bubuljicu kakvu niste imale ni u pubertetu, najprije zaledite tufer od vate natopljen kapima za oči. Tako hladan i stvrdnut prislonite na bubuljicu i držite 10 minuta. Hladnoća će smanjiti otok, a sredstvo protiv crvenila očiju primiriti crvenilo. Zatim nanesite puder koji sadrži salicilnu kiselinu koja će ujedno prikriti, ali i isušiti problematično mjesto.

4. POVRATITE SJAJ TENU
Umor, luda noć ili nešto treće, tek vaš ten je izgubio sjaj i boju. Veliku četku za rumenilo “umočite“ u roze rumenilo, a zatim u puder u prahu. Višak odstranite a zatim, tek dodirujući lice, pređite četkom preko čela, obraza i nosa. Ovaj trik pomoći će vam da vašom kožom vizuelno prostruji malo krvi.

5. ELIMINIŠITE KESICE ISPOD OČIJU
Najprije nanesite hladne obloge (čak i peškirić potopljen u hladnu vodu će pomoći). Nakon nekoliko minuta ih sklonite, a zatim nanesite korektor tik ispod „kesica“, čime ćete ukloniti vidljivu liniju koja ih i činiti toliko uočljivim.

6. SAKRIJTE PODOČNJAKE
Skloni ste podočnjacima? Vjerovatno ih kamuflirate korektorom za nijansu svjetlijim od boje vašeg tena. No, probajte ovaj trik profesionalnih šminkera: Spustite bradu blago tokom nanošenja korektora – tako će podočnjaci biti još uočljiviji, a vi imati bolju predstavu gdje namazati ekstra korektor (poput unutrašnje strane oka, na primjer.

7. ISTAKNITE OČI
Ključ leži u tome da celo područje oko oka posvijetlite. Započnite tako što ćete svjetlucavu sjenku nanijeti tik ispod obrva i u unutrašnjim uglovima očiju. Unutrašnju stranu ivice oka iscrtajte olovkom boje mesa ili bijelom, uvijte trepavice i namažite ih maskarom.

8. UČINITE DA PORE NESTANU
S obzirom na to da su proširene pore obično praćene masnom kožom, riješite prvo ovaj problem. Redovno koristite losione i kreme na bazi salicilne kiseline. Opredijelite se za mat podlogu, a umjesto pudera koji će još više istaći proširene pore opredijelite se za papiriće za upijanje viška masnoće s lica.

9. NAPUĆITE USNE
Najbolji način za to: na sredini donje usne preko vašeg regularnog karmina nanesite svjetlucavi pink sjaj. Zatim isti sjaj namažite i preko luka gornje usne. Ove svjetlucave tačke učiniće usne punijim a bez posebnog iscrtavanja linije usana

10. KAMUFLIRAJTE MODRICE
Korektor u kombinaciji žute i zelene će pomoći ukoliko je riječ o “ljubavnom ugrizu“. Natapkajte ga preko najintenzivnijeg dijela crvenila, a zatim preko nanesite vaš standardni puder. Ukoliko imate modricu, primijenite istu tehniku, ali upotrebite korektor u boji kajsije ili lososa kako biste neutralisali plavi podton.

11. UČINITE TREPAVICE EKSTRA GUSTIM I DUGAČKIM
Ukoliko smatrate da su vaše trepavice jedva vidljive, probajte slijedeći trik: uvijte ih mašinicom za uvijanje, a zatim nanesite sloj maskare za volumen. Ostavite da se osuši, a zatim upotrijebite drugu, za produžavanje. Na ovaj način ćete postići maksimum za trepavice, mnogo više od onih maskara sa dvostrukim efektom.

12. SAKRIJTE OŽILJKE
Ožiljici su obično tamniji od ostatka kože i imaju tendenciju da se presijaviju. Borbu sa njima započnite redovnom njegom i to kremom na bazi retinola koja će vremenom posvetleti tamni pigment. No, da biste ih sakrili upotrebite mat korektor za nijansu svjetliji od vašeg tena. Za maksimalnu preciznost koristite četkicu za nanošenje. Kamuflažu završite uz nesebičnu pomoć pudera. Što se manje ožiljak sjaji, to je manje vidljiv.

13. “SUZITE“ OČI
Ukoliko imate široko postavljene oči, primijenite slijedeći trik: Ajlajnerom izvucite liniju cijelom dužinom oka. Ne izvlačite liniju na gore jer mačkaste oči nisu za vas. Kada budete mazali maskaru, pokušajte da dohvatite i one najmanje dlačice u samom unutrašnjem uglu oka. Verujte nam, ovaj mali trik učiniće veliku razliku.

14 . VRATITE RUMENILO
Imate problem sa blijedilom? Puderi koji su u osnovi žuti nisu dobar izbor. Opredijelite se za nijanse koje u svom nazivu imaju riječi toplo i zlatno. Nanesite najprije tečni puder, a zatim transparentni u prahu i vaš ten će biti savršen, piše Cosmopolitan.

cure.ba

Komentari

komentara