Ljepota

Imaćete čvršću kožu – Prestanak pušenja proljepšat će vas najmanje na šest načina

Napisao admin

Pušači dobro znaju da pušenje šteti zdravlju, ubrzava dolazak smrti i pojavu nezgodnih bolesti, no možda će ih na prestanak pušenja više podstaknuti činjenica da pušenje poružnjuje. Pogledajte kako će vas sve prestanak pušenja proljepšati.


prestanak pušenja (foto:cure.ba)

Imaćete čvršću kožu

Pušenje uništava kolagen i elastičnost kože, te snižava nivo estrogena, koji je nužan za očuvanje čvrste kože.

Smanjiće se crvenilo kože

Pušenje podstiče upalne procese na koži, koji stvaraju slobodne radikale i oštećuju krvne žilice. Isto vrijedi i za često izlaganje pasivnom pušenju. Prestanete li pušiti šteta se može popraviti. U Feinstein Institute for Medical Research u Manhassetu, država New York, ustanovili su da nakon par nedjelja nepušenja kod žena padaju markeri upala, posebno oni povezani sa srčanim bolestima.

Smanjuju se tamni kolutovi ispod očiju

I dalje ne postoji čudesan lijek protiv tamnih podočnjaka. No, jedno je poznato – pušenje pogoršava problem. Nakon prestanka pušenja podočnjaci nisu toliko vidljivi, a i same oči djeluju svježije. Naime, otrovi cigaretnog dima oštećuju osjetljivo tkivo oko očiju.

Imaćete čišći ten

Što neka žena više puši, izgledaće starije. Imaće više bora koje će biti dublje, neujednačen ten i generalno beživotnu kožu. Svakih 10 godina pušenja postaraće vas dodatno za dvije i pol godine.

Imaćete bjelje zube i nokte

Zbog pušenja zubi postaju žući. Pušenje uzrokuje i loš dah te mrlje na noktima. Sve se to može popraviti ako prestanete.

Imaćete i više samopouzdanja

Prestanak pušenja neće samo popraviti vaš ten, kosu i zube, nego će poboljšati vaše cjelokupno stanje. Studija iz 2006. objavljena u časopisu American Journal of Health Behavior pokazala je da studentice koje puše imaju negativniju predodžbu o svom tijelu od onih koje ne puše. A što su više pušile, to su imale gore mišljenje o sebi.

cure.ba

Komentari

komentara