Ljepota

Pripremite stopala za ljeto u dva koraka

Napisao H. H.

Kako dolazi toplije vrijeme i ljeto je pred vratima, stopala su u sandalama i otvorenoj obući, te su izložena pogledima.

Tada im je potrebna posebna njega kako bi izgledala njegovano na plaži.

Opustite svoja stopala uz kupku, piling i na kraju hranjivu kremu. Za njegu možete koristiti darove prirode koji će vašoj koži dati sjaj i mehkoću, kao na primjer med i ulje, piše portal za zdravlje “Kiwi“…

Bagremov med

Ako je koža na nogama suha, koristite bagremov med. Bagremov med je poznat već vijekovima po svojim prehrambenim i terapijskim prednostima, a danas je jedan od najčešćih sastojaka u proizvodima za njegu kože. Bogat je izvor vitamina, minerala i aminokiselina, a zahvaljujući visokoj koncentraciji šećera vlaži, omekšava, regeneriše i umiruje čak i najosjetljivije tipove kože.

Pripremite piling za stopala:

5 kašika meda dobro pomiješajte s 3 kašike soka od limuna i nanesite smjesu na stopala, posebno na pete gdje je koža najtvrđa. Nakon 30 minuta isperite mlakom vodom. Med će suhim i oštećenim petama dati mekoću i izuzetnu nježnost!

Sezamovo ulje

Sezamovo ulje smanjuje ljuštenje i iritaciju kože. Bogato je antioksidansima, vitaminom E, lecitinom i drugim korisnim tvarima. Osim toga, sezamovo ulje je izvrsno za detoksikaciju kože jer na sebe veže toksine, te djeluje antibakterijski, antivirusno i protivupalno.

Za njegu suhe kože:

25 ml sezamovog ulja pomiješajte s 4 kapi eteričnog ulja sandalovine i 2 kapi eteričnog ulja ruže. Ovu mješavinu možete svakodnevno nanositi na kožu stopala.

Pripremite piling za stopala:

1/2 šoljice morske soli pomiješajte s ½ šoljice sezamovog ulja. Nanesite na stopala i kružnim pokretima umasirajte. Ostavite 5 minuta na koži, a zatim isperite mlakom vodom i umasirajte nekoliko kapi sezamovog ulja u petu.

Kupka od sezamovog ulja:

U mlaku vodu dodajte malo sezamovog ulja i dobili ste opuštajuću kupku koja će vaša stopala učiniti glatkim i podatnim.

 

Komentari

komentara