Ljepota

Zbog toga što privlače više pažnje od ostalih žena – Žene svjetlije kose su agresivnije i imaju više samopouzdanja od brineta

Napisao admin

Zbog toga što privlače više pažnje od ostalih žena i zato što ih muškarci smatraju privlačnijim, žene svjetlije kose su agresivnije i imaju više samopouzdanja od brineta ili crvenokosih.


djevojka (foto:cure.ba)

Jedna studija sugeriše da što se ljudi više osjećaju kao da su “posebni”, u smislu fizičke snage kod muškaraca ili izgleda kod žena, vjerovatnije je da će imati više samopouzdanja i strasti u postizanju društvenih ciljeva. 

Studija, koja je ispitala vezu između samopouzdanja i agresivnosti uključila je 156 studentica u Americi. Aron Sel sa Univerziteta Kalifornija, gdje je sprovedeno istraživanje, objašnjava: “Očekivali smo da će plavuše biti odvažnije od ostalih žena, ali ono što nismo očekivali je doza agresivnosti u odnosu na njihove kolegice.”  

Sel smatra da su plavuše izgradile svoj svijet, jer ih tretiraju bolje od ostalih pripadnica ljepšeg spola, i ne shvataju da ih muškarci drugačije gledaju. “Nisu ni svjesne da ih tretiraju kao princeze”, dodaje.  

Iako je otkriveno da su agresivnije, manje su šanse da će ući u stvaran sukob, za razliku od brineta i crvenokosih, vjerovatno da bi sačuvale svoj izgled, prenosi Smedia.  

Psiholog Katrin Salmon dodaje: “Plavuše imaju više samopouzdanja, premda rezultati to uvijek ne potvrđuju. Možda zbog vlastitih stereotipa, brinete su navikle da više rade i manje očekuju. S druge strane, plavuše se brzo naviknu na privilegije koje im donosi njihov izgled, a to je obično muška pažnja.”

 

cure.ba

Komentari

komentara