Ljepota

Izgled tena – Dermatolozi upozoravaju na pet najgorih beauty zločina

Napisao admin

Stari ruž ili četkica za šminku kao i prečesto čišćenje lica kvare izgled tena, bubuljice ne istiskajte već na njih stavite led, a kremu sa zaštitnim faktorom stavite i zimi.


lice (foto:cure.ba)

Lice je prepuno pora koje šminka vrlo lako začepi. Iz pora izlazi prirodni ovlaživač, ali ako zaspite s puderom na licu, koža postaje suha. Zato želite li da izbjegnete buđenje uz bubuljice, nemojte zaspati sa šminkom i onda kad vam se čini da jednostavno nemate energije za skidanje šminke. Najvažnije je da vam taj grijeh ne postane navika, baš kao i balzam za usne, upozoravaju dermatolozi.   

Zbog prečestog mazanja usana one gube prirodnu sposobnost zaštite pa će im trebati zaštita i kad je vazduh vlažan. Ipak osim toga, dermatolozi upozoravaju na pet najgorih beauty zločina koji se nikako ne bi smjeli ponavljati. Ne samo da rizikujete bakterijske i gljivične infekcije nego zbog ignorisanja pravila na licu mogu ostati ožiljci, smeđe mrlje, a može se čak i povećati rizik od raka.  

1. ČETKICE ZA ŠMINKU TREBA ČESTO PRATI  

Ako ih ne čistite redovno, u četkicama za šminku stvaraju se bakterije, pa čak i buđ, koje mogu izazvati infekcije lica i očiju. Imate li osjetljivo lice, koristite sredstva za dezinfekciju ili četkice nekoliko puta mjesečno operite običnim sapunom, odnosno gelom za tuširanje.  

2. RUŽ TREBA BACITI AKO PROMIJENI IZGLED  

Zamijenite maskaru svaka tri mjeseca, a kremasta rumenila, pudere i sjenke ne upotrebljavajte duže od šest mjeseci. Puderi u prahu traju do dvije godine, a ruževi oko godinu dana. Međutim ako primijetite da se struktura ruža promijenila, odmah ga bacite. 

3. LEDOM SMANJITE BUBULJICE  

Dermatolozi savjetuju da ne istiskate bubuljice jer se crvenilo na licu može zadržati i do nekoliko dana, a mogu ostati i ožiljci. Smanjite upalu i otok tako da nekoliko puta prislonite kockicu leda na bubuljicu i to ponovite nekoliko puta.  

4. ZAŠTITNI FAKTOR OBAVEZAN JE I ZIMI  

Dermatolozi ističu da je najvažnija navika korištenje hidratantne kreme za lice sa zaštitnim faktorom. Svakodnevno izlaganje kože lica suncu, pa i onom slabijem – zimskom, na licu ostavlja smeđe mrlje i bore, a jedna od najgorih posljedica je i karcinom kože, piše 24 sata. 

5. DVAPUT NEDJELJNO ČISTITE LICE  

Ako koristite sredstva za čišćenje lica prečesto, ono će postati suho, a pojaviće se i crvenilo. Tonik i mlijeko za lice koji na bočicama imaju pričvršćenu četkicu za čišćenje mrtvih ćelija i mitisera ne upotrebljavajte više od dvaput nedjeljno kako ne biste uklonili i mlade ćelije.

cure.ba

Komentari

komentara