Kuća i hrana

Kako preživiti? – Cijene u BiH porasle skoro 30 posto, a plate tek za "mršava" četiri procenta

Napisao admin

Ako je vjerovati statistici, bh. radnik u prosjeku zarađuje 830 maraka, što je tek 30 KM više nego 2010. godine. S druge strane, 10 vrsta proizvoda, koji su nezamjenjivi i moramo da ih kupujemo, poskupjeli su između devet i 29 posto.


Kupovina (Foto: cure.ba)

Cijene robe i usluga u BiH, bez kojih ne može nijedno domaćinstvo, rasle su do skoro 30 posto, ali ne i plate, koje su u posljednje dvije godine povećane za ‘mršava’ četiri procenta.

Ako je vjerovati statistici, bh. radnik u prosjeku zarađuje 830 maraka, što je tek 30 KM više nego 2010. godine. No, 10 vrsta proizvoda koje smo uzeli u ovoj analizi, a koji su nezamjenjivi i moramo da ih kupujemo, poskupjeli su između devet i 29 procenata, pišu Nezavisne novine.

Primjera radi, hljeb je u posljednje dvije godine poskupio 20 posto, kao i jaja, dok je šećer danas skuplji 26 procenata.

I vožnja vlastitim automobilom sve je veći luksuz, jer je, na primjer, cijena eurodizela od septembra 2010. do istog mjeseca ove godine ‘podebljana’ za čak 29 procenata.

Svaka kuća mora da ima i deterdžent za veš, zbog kojeg je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, danas potrebno novčanik ‘olakšati’ za 10 posto više novca nego u septembru 2010. godine.

I ‘komunalci’ su korigovali cjenovnike kod svojih usluga, pa je tako za kubni metar vode sada potrebno potrošiti 13 posto novca.

Za kilogram pasulja u seprembru 2010. godine bilo je potrebno izdvojiti 3,91 KM, a u istom mjesecu ove bio je 26 posto skuplji (4,93 KM), dok je ovih dana šokirao kupce, jer u pojedinim trgovinama košta do vrtoglavih 10 maraka po kilogramu.

Vapaj potrošača, ali i udruženja koja ih predstavljaju, sve je veći, jer su plate gotovo ‘zaleđene’, dok se cijene učestalo ‘kližu’, na štetu kupaca…

nezavisne

Komentari

komentara