Kuća i hrana

Otkrivamo – Slana hrana koju trebate izbjegavati

Napisao admin

Vi ne razmišljate previše, kada jedete vašu omiljenu hranu. Dok ste zauzeti jedenjem, vi ne razmišljate koji će uticaj hrana imati na vaše tijelo. Dok neke namirnice povećavaju razinu šećera u krvi, postoji nekoliko namirnica bogatih natrijem koje su previše slane. Povećani unos soli može biti nezdrav za vaše tijelo, osobito za vaše kosti.


Sir (Foto: Cure.ba)

Da bi imali bolji protok tekućine u tijelu, trebate imati malo soli u vašoj prehrani. No, prekomjerna konzumacija soli nije dobra za vaše tijelo. Provjerimo nekoliko namirnica koje sadrže previše soli i koje trebate izbjegavati. 

1. Umaci.

Bilo da je u pitanju soja umak, špageti umak i slično, gotovo svi umaci imaju više soli nego što je potrebno. To je razlog zašto ne trebate jesti puno umaka. 

2. Kisela hrana.

Kisele namirnice traju danima i zbog toga trebaju više soli za očuvanje. Stoga ne bi trebali biti iznenađeni da kisela hrana sadrži puno soli. Masline, krastavice, paprike, kupus ili druga  kisela hrana je previše slana pa je bolje izbjegavati. Jedite ih povremeno, ali jedite male porcije. 

3. Sir.

Svježi sir je slan tako da je najbolje da ograničite potrošnju ove hrane. Pretjerano konzumiranje sira može povećati razine natrija u tijelu.

4. Grickalice. 

Pržene grickalice su ukusne, ali i pune soli. Od kokica do čipsa, gotovo sve grickalice su bogate natrijem. Izbjegavajte ove namirnice. Ako baš nikako ne možete bez njih, pobrinite se da koristite malu količinu soli kada ih pravite ( kokice ) i pripremite malu količinu. 

5. Obrađeno meso.

Kobasice, salame, sudžuke i slične namirnice imaju prekomjernu količinu soli u sebi, jer one moraju trajati dugo vremena. Meso koje se nalazi u limenkama je još bogatije natrijem. Dakle, sljedeći put ne zaboravite da pročitate naljepnice prije kupnje prerađenog mesa.

6. Konzervirana hrana. 

Konzervirana hrana može biti jednostavna za napraviti, ali količina hranjivih tvari i proteina je također važna. Za zdravo tijelo, ne bi se svakodnevno trebali oslanjati na konzerviranu hranu. Kukuruz, konzervirano povrće i riba su bogate natrijem. Dakle, izbjegavajte redovno korištenje konzervirane hrane.

cure.ba

Komentari

komentara