Kuća i hrana

Trend zdrave hrane – šta će biti popularno 2017. godine

Napisao H. H.

U novoj godini pokušajte da promijenite “običnu” ishranu i isprobate nekoliko novih “trendy” namirnica koje mogu da zamijene povrće i voće koje smo do sada stalno jeli

Ove namirnice će se sigurno pronaći na menijima svih poznatijih restorana, a vi među prvima saznajte koja hrana je u pitanju…

1. Nangka
Ovo egzotično voće iz južnoistočne Azije je bogato proteinima, kalijumom, željezom i kalcijumom. Ukus ovog voća, kao i tekstura, podsjećaju na ukus svinjetine, pa se smatra najnovijom veganskom zamjenom za meso.

Nangka Foto: Guliver/Thinkstock
Nangka
Foto: Guliver/Thinkstock

2. Amarant
Ova antička žitarica je odjednom počela da se pojavljuje svuda. Kao i kinoa, amarant je sličan riži, ali sadrži deset puta više proteina i vlakana od nje.

Amarant Foto: Pixabay
Amarant
Foto: Pixabay

3. Spigarelo
Takođe poznat i kao “brokoli spigarelo”, ovo zeleno bilje sa juga Italije se smatra prethodnikom brokolija. Ukus spigarela je sličan slatkoći brokolija, koji je pomiješan sa pomalo gorkum ukusom kelja. Odličan je u kombinaciji sa maslinovim uljem i pinjolama, ali se takođe smatra i odličnim dodatkom za picu.

Spigarelo Foto: Guliver/Thinkstock
Spigarelo
Foto: Guliver/Thinkstock

4. Ube
Ovo korjensko povrće je popularno u filipinskoj kuhinji jer ima sladak ukus i zanimljivu ljubičastu boju. Uglavnom se koristi za dobijanje prirodne boje za hranu, poput pudinga i krofni. Takođe se može nabaviti i u formi sladoleda, koja je predobrog ukusa.

Ube Foto: Guliver/Thinkstock
Ube
Foto: Guliver/Thinkstock

5. Wakame
Ova super morska trava je bogata vitaminima A, B2, C, D, E i K, kao i željezom, kalcijumom, magnezijumom i jodom. Magnezijum je potreban za pravilnu funkciju mišića, dok je jod potreban za rad štitne žlijezde, pa se ova morska alga preporučuje svima,piše.ljepotaizdravlje.ba

Wakame Foto: Guliver/Thinkstock

Komentari

komentara